Omke Jan in Woudsend decor van ‘snert-WK’

WOUDSEND ‘Wat kunnen we wel doen in deze coronatijd?’. Die vraag stelden ze zich bij restaurant Omke Jan in Woudsend. Het antwoord op die vraag kwam zaterdag tot uiting: een snertwedstrijd voor en door dorpsgenoten. 22 deelnemers waagden zich aan het Woudsender Kampioenschap.

,,Dit was het WK”, grapt restauranteigenaar Jan Bles. ,,Het leeft echt”, gaat hij daarna serieus verder. ,,Het mobiliseert het dorp.”

Alle deelnemers brengen hun portie snert naar Omke Jan, waar deze beoordeeld wordt door een driekoppige jury, bestaande uit journalist Albert Keimpema, Marc van Gulick (meesterchef en directeur van Landgoed Lauswolt) en burgemeester Jannewietske de Vries.

Na twee uren voorproeven is er een top-vijf. De finale, waarin opnieuw geproefd wordt, is te volgen via een livestream. De jury let op smaak, geur, kleur, textuur en authenticiteit en waardeert de inzending van Jeltje Oerlemans als beste. ‘Veel liefde in gestopt’, valt bovendien te lezen in het rapport.

De snert van Oerlemans blijft niet voorbehouden aan de jury, maar is vanaf medio december verkrijgbaar in de lokale Spar-supermarkt. ,,En we gaan het útsúteljen bij honderd alleenstaanden en ouderen”, voegt Bles daar aan toe. Dat gebeurt op 10 december in samenwerking met de vrijwilligersgroep Woudsend. ,,Normaal komen ze één keer per maand samen in het dorpshuis om daar te eten. Dat kan nu niet, dus gaan we naar hen”, is de uitleg van Bles.

Het proces om de snert in de supermarkt te krijgen vergt iets meer voorbereiding. Op de verpakking komt ook daadwerkelijk de naam van de winnares te staan, om maar een voorbeeld te noemen. Bles mikt op een eerste batch van 80 liter. ,,We veranderen van restaurant in een snertfabriekje”, grapt hij tot besluit.