Zonnebloem-vrijwilligster Hilly: ‘Gerrie is zo’n lief mens’

SNEEK Sinds september 2019 is Hilly van Bavel vrijwilliger bij de Zonnebloem Sneek. Iedere week bezoekt ze trouw haar ‘gast’ Gerrie Adema. De dames praten over van alles, zijn creatief en hebben het heel gezellig met elkaar.

,,Vorig jaar ben ik vrijwilliger geworden bij de Zonnebloem Sneek”, vertelt Hilly van Bavel. ,,Mijn dochter was er al vrijwilliger, en het werk van de Zonnebloem sprak mij erg aan. Ik zat bovendien in de ziektewet, en wilde graag wat vrijwilligerswerk doen. Maartje Rienstra van de Zonnebloem koppelt vrijwilligers aan gasten en dat doet ze zo goed! Ze koppelde mij aan Gerrie Adema uit Sneek, en onze match is perfect. Gerrie is een dame van in de zeventig, maar ik mag haar gewoon bij de voornaam noemen. Ze woont bij haar dochter in, en die kan ik mooi ontlasten als ik bij Gerrie ben. We hebben al een aantal dingen ondernomen, zo zijn we vorig jaar bij een concert van Rolling Home geweest. Gerrie had mij gevraagd of ik met haar er naartoe wilde. Ze zong enthousiast mee en daar genoot ik zo van! Na afloop dronken we nog een wijntje, het was een gezellig uitje. Ook zijn we – in het kader van 75 jaar bevrijding – bij een lezing van Jelmer Kuipers geweest. Op 4 oktober was er in het Atrium het ‘Kom Erbij Festival’. Daar konden mensen schilderen, tekenen en muziek maken. Omdat Gerrie zulke dingen niet alleen kan, ben ik mee geweest en hebben we mooie stempels gemaakt.” Ook het Zonnebloem kerstdiner van 2019 zit nog fris in de geheugens. ,,Het samenzijn met andere mensen is een waar uitje voor Gerrie. Ik help haar daar waar nodig, en ze voelt zich goed in het bijzijn van mij.”

Maar haar bezoekjes aan Gerrie geven Hilly zelf ook een gevoel van vertrouwen en geruststelling. ,,Ze vindt het zo leuk dat ik er ben. Gerrie ziet me als een vriendin. Ik kom iedere week een middag en blijf soms bij haar eten. We wandelen en fietsen, als ze zich goed voelt. Onlangs hebben we nog kerstkaarten gemaakt voor de Zonnebloem, zo deden wij een kleine bijdrage en waren we nuttig bezig. Ze slaat zich goed door de coronacrisis heen, ze is niet bang en loopt gewoon de winkels in, mocht dat nodig zijn. We kletsen heel wat af, en praten over vroeger. Gerrie heeft op de Gedempte Pol gewoond en daar vertelt ze graag over als we daar op een bankje zitten. Wie woonde waar en wat deden ze? Een stukje historie. Maar we praten ook veel over het nu. Ze is altijd blij en vrolijk. Het is zo’n lief mens. Ze geniet van het kleine, en ik vind het fijn om bij een oudere te zijn. Ik zie het ook bij mijn dochter, door het vrijwilligerswerk krijgt ook zij weer meer respect voor ouderen. Heel veel mensen zitten alleen, ik zit zelf ook weleens alleen. En wat kun je elkaar dan helpen door er gewoon te zijn. Ik vind het een eer om haar te mogen ontmoeten, en bij haar binnen te komen. Het werk geeft veel voldoening en er is een grote klik. Daar kijkt de Zonnebloem echt goed naar. Mocht dat niet zo zijn, dan zoeken ze een betere match.”

Hilly hoopt na de coronacrisis samen met Gerrie weer meer te ondernemen. ,,Ik sta open voor wat er komt”, zegt ze tot besluit. ,,Het zou mooi zijn als meer mensen vrijwilliger bij de Zonnebloem willen worden. Als gasten geen bezoek willen, kunnen ze altijd wel mee met boottochten of bij het kerstdiner zijn. Vrijwilligers begeleiden deze uitjes, zo ga ik met Gerrie mee om haar te begeleiden. Het is fantastisch werk en een hele leuke groep. Alle vrijwilligers staan er positief in. Dus ik zou zeggen: kom erbij!”

Vrijwilligers met belangstelling kunnen voor meer informatie of een afspraak voor een oriënterend gesprek contact opnemen met Brenda Sterk, secretaris Zonnebloem Sneek: telefoon 0515-431600 of e-mail zonnebloemsneek@gmail.com.

--

Amanda de Vries.