5x de leukste motorroutes + handige tips!

Aangeboden door: helmonline.nl

Sneek is een prachtige stad om te verkennen. Maar als je de trotse bezitter bent van een motorfiets, is je reikwijdte uiteraard veel groter en dan is ook de omgeving erg mooi en uitdagend om te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende motorroutes?

Merenroute

Dit is een flinke route van zo'n 150 kilometer die je om het Snekermeer en het Tjeukermeer leidt. Vanuit Sneek rijd je via pittoreske dorpjes naar het noorden, naar Wartena. Van daaruit ga je richting Grouw om via de kronkelige binnenweg naar Akkrum en vervolgens Joure te toeren. Je blijft om mooie binnenweggetjes en houdt de richting Echtenerbrug aan. De rit gaat daarna naar Langelille en via een schilderachtige slingerweg naar Slijkenburg en Kuinre. Daarna kies je richting Lemmer en vervolgens Langweer. Daar neem je de pont over de Langweerdervaart waar je de weg vervolgt terug naar Sneek.

Sneek-Leeuwarden

Maak een dagtocht naar Leeuwarden. Op de heenweg kies je voor binnenwegen en geniet je van het Friese landschap. In Leeuwarden kun je lekker shoppen, bezienswaardigheden bekijken en genieten van een heerlijke lunch/diner om vervolgens voor de terugweg de kortste route naar Sneek te kiezen.

Sneek-Harlingen

Harlingen is ook een prachtige stad om te bezoeken. Natuurlijk kun je heen en terug de kortste route nemen, maar je kunt ook een langere heenweg nemen door eerst in zuidelijke richting te rijden, langs de meren en dan richting het westen om vervolgens via de IJsselmeerkust naar Harlingen te koersen.

Elfstedentocht op de motor

Een route kan niet nog meer Fries zijn dan de Friese Elfstedentocht. Deze route kun je natuurlijk in elke stad starten, maar wij gaan nu uit van Sneek als start- en eindpunt. Je rijdt in zuidelijke richting naar IJlst en Sloten. Daar buig je af naar het westen en toert naar Stavoren. Dat is een prachtige plek voor een stop. Het is Friesland’s oudste stad en heeft een directe verbinding met de Friese Meren. Vanuit deze Hanzenstad gaat de tocht in noordelijke richting, naar Hindeloopen, Workum, Bolsward en Harlingen, waar je afbuigt naar het oosten, naar Franeker en Dokkum. Daar toer je verder naar het zuiden, via Bartlehiem en Leeuwarden terug naar Sneek.

Kies zelf een route

Ga eens zoeken op internet voor een mooie motorroute in de omgeving van Sneek. Er zijn zeer veel bestaande routes die al eens door iemand gereden zijn en zo hoef je zelf het wiel niet nog eens uit vinden.

Handige tips

Een fijne motortocht waar je later mooie herinneringen aan overhoudt, bereidt je natuurlijk goed voor: 

  1. Controleer je motor en repareer eventuele gebreken.
  2. Zorg voor een goede motorhelm voor je veiligheid én je comfort.
  3. Neem niet teveel en niet te weinig bagage mee. In ieder geval zorg je voor een flesje water, telefoon (navigatie) en oplader, portemonnee, zonnebril, medicijnen, kleding passend bij het weer en goede sloten.
  4. Kies qua weer een mooie dag uit zonder extreme weersomstandigheden.
  5. Vertrek op tijd, zodat je alles uit je dag kunt halen wat er in zit!

Veel plezier!