Anneke van der Meulen en Theo Wolfs exposeren bij Galerie Bax Kunst

SNEEK De laatste expositie bij Galerie Bax Kunst van dit jaar toont kunstwerken van de in Sneek woonachtige beeldhouwster Anneke van der Meulen en kunstenaar Theo Wolfs uit Bolsward. Beide kunstenaars zijn al meerdere jaren verbonden aan de Galerie.

Anneke van der Meulen is op latere leeftijd gaan beeldhouwen. Haar opleiding volgde zij onder meer in Koudum, hier kreeg zij les van Herma Bovenkerk.

Zij vertelt over haar werk: ,,Ik werk graag in albast, serpentijn en kisii. Door te beeldhouwen heb ik geleerd te kijken, te zien. Dat alleen al maakt het beeldhouwen de moeite waard. In mijn atelier kan ik heerlijk mijn gang gaan, want hakken geeft nu eenmaal rommel. Later begon ik ook met hout te werken”.

Hoe begint een beeld bij Van der Meulen? Anneke: ,,Meestal zoek ik een steen waarvan de vorm mij bevalt. Dan is het kijken, voelen en meestal dient zich dan wel een onderwerp aan. De deskundige lessen van Bovenkerk dragen daar natuurlijk veel aan bij. Dit heeft bij mij echt voor verdieping gezorgd. Een vorm uit een steen hakken is geduldwerk. Je komt jezelf tegen. Niet alleen fysiek, maar ook in de vormen die er al doende ontstaan. Want een vorm heeft ook inhoud. Je drukt er iets van jezelf in uit. Van diverse gebeurtenissen in mijn leven heb ik een beeld gemaakt. Dat bepaalt voor mij de waarde”. Werk van Anneke van der Meulen bevindt zich in bedrijfs- en particuliere collecties in Nederland.

Theo Wolfs is qua schilderen ook een echte laatbloeier. Hoewel het zijn hele leven altijd wel heeft beheerst, stond het door zijn werk altijd op een laag pitje. Wel volgde hij lessen bij Doet Boersma. ,,Na mijn pensionering kreeg ik het advies van Douwe Elias, indien ik het vak echt en op een behoorlijk tempo wilde leren, de Klassieke Academie te Groningen moest volgen”.

Wolfs heeft deze studie gevolgd tussen 2009 – 2014 en succesvol afgerond. Hier heeft hij onder meer les gehad van Mathijs Roling, Henk Helmantel, Jan van der Kooi en vele andere gerenommeerde schilders. Daarnaast was er altijd naast de Academie de ondersteuning van Douwe Elias. Wolfs werkt voornamelijk in olieverf en een enkele keer in acryl. Theo Wolfs heeft een zeer eigen stijl en handschrift ontwikkeld. Zijn onderwerpen zijn vrij klassiek, van landschappen (vooral het Wad), stadsgezichten, stillevens tot interieurs. Hierbij legt hij de nadruk op sfeer, kleurstellingen, compositie en ruimte. Zijn werken zijn met een losse krachtige toets geschilderd.

Het geheel kan bij de kijker een gevoel van blijheid, vrijheid en rust oproepen. Dit is de alweer de vierde solo expositie van Theo bij Bax Kunst in Sneek en ondertussen heeft hij succesvol geëxposeerd in diverse galeries in Nederland en België.

De expositie bezoeken

Galerie Bax Kunst is te bezoeken op de vaste openingstijden. ,,Wij volgen hierbij alle mogelijke aanwijzingen van het RIVM. Daarnaast maken onze vertrouwde openingstijden het juist goed mogelijk om alle doelgroepen van dienst te zijn. ‘s Ochtends op afspraak, ‘s Middags open voor publiek”, aldus curator Redmer Bax. Hij besluit: ,,Ook de thuizitters willen wij bedienen met deze expositie van hoge kwaliteit. En dat doen wij naast in de Galerie ook online via een virtuele tour en onze website.”

De expositie duurt tot en met 9 januari 2021.