Afbouwen oud-papierregeling Súdwest half jaar uitgesteld

REGIO De gemeente Súdwest-Fryslân stelt het afschalen van de oud-papierregeling voor clubs en verenigingen een half jaar uit. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering.

GBTL, fractie De Wind en de PvdA dienden gezamenlijk een motie in. Deze werd door wethouder Faber overgenomen. Hierdoor krijgen de verenigingen nu een extra adempauze waarin een alternatief voor een belangrijke inkomstenbron gevonden kan worden. ,,Wij houden de komende tijd de ‘vinger aan de pols’ zodat de aangenomen motie niet in het oud papier verdwijnt”, aldus Bertus Walsma van GBTL.

Faber kwam met het plan omdat de prijs voor oud papier en karton zo sterk gedaald is dat de opbrengst nog nauwelijks opweegt tegen de inzamelkosten. Het voorstel was om het getrapt af te bouwen door middel van een zogenaamde ‘beëindigingsregeling’. De huidige subsidie werd daarin niet meteen op 1 januari 2021 stopgezet, maar in de komende drie jaar afgebouwd. De ingangsdatum van dit plan is nu met een half jaar opgeschoven.