Súdwest helpt zwembad Bolsward met compensatiegeld

Zwembad Vitaloo in Bolsward heeft vorig jaar meer kunnen werken met vrijwilligers en hoeft daarom minder gemeentelijk compensatiegeld voor arbeidsuren dan voorheen.

Het met sluiting bedreigde bad vroeg om een compensatievergoeding van 90.000 euro over 2019 voor arbeidsuren.

Het bad moet sinds 2015 jaarlijks 100.000 euro bezuinigen op personeel. Plan was om dit op te lossen met inzet van vrijwilligers. Al die jaren lukte het niet om dit rond te zetten waardoor toch betaald personeel werd ingeschakeld.

Gemeente Súdwest-Fryslân kwam het bad tegemoet door een compensatieregeling. De helft van de meerkosten op personeel was voor exploitant Optisport, de andere voor Súdwest. In 2017 en 2018 ging het om gemeentelijke steun van dik 29.000 euro en bijna 25.000 euro.

Súdwest-Fryslân heeft gerekend en komt voor 2019 op een tekort van dik 39.000 euro aan loon. Net als eerder worden de kosten gedeeld met Optisport, wat een compensatie van dik 19.500 euro betekent.

De gevraagde 90.000 euro was niet alleen vergoeding van te weinig vrijwillige inzet, maar ook voor stijgende energiekosten, meer promotiekosten en hogere onderhoudskosten. Daarin komt de gemeente Optisport niet tegemoet.

Schrappen

De gemeente heeft het contract met Optisport opgezegd en wil de subsidie stopzetten vanaf 1 juli. Dat zou het einde betekenen van het bad. Een werkgroep van raadsleden en betrokken Bolswarders onderzoeken de levensvatbaarheid van het zwembad in een laatste poging de zaak te redden.

Op de vraag waar het college dan na 1 juli de subsidie uit wil betalen als blijkt als het zwembad toch levensvatbaar is, kon wethouder Bauke Dam geen antwoord geven.

PvdA-fractievoorzitter Johan Feenstra is teleurgesteld en ziet de kansen voor het bad somber in. ,,De strop wordt steeds strakker aangehaald. De kans op een mogelijke doorstart wordt alsmaar kleiner. Dat doet volgens ons geen recht aan de inspanningen van de vrijwilligers, medewerkers, inwoners, bedrijven en instellingen die nu bezig de toekomst te onderzoeken.”