Sneek Wit Zwart pakt door op zaterdag

SNEEK Met Michel Rietman als nieuwe voorzitter wil Sneek Wit Zwart de komende jaren doorgroeien. De prestatieve focus gaat daarbij naar de zaterdag, want na dit seizoen verdwijnt het eerste zondagelftal uit de standaardklasse. Dat zal even wennen worden, maar de kersverse preses heeft er geloof in dat het Sneek Wit Zwart vooruit zal helpen.

Nee, een beslissing zoals die vorige week tijdens de algemene ledenvergadering werd genomen is niet makkelijk. Michel Rietman en zijn medebestuursleden realiseerden zich dat maar al te goed. Maar de focus bij SWZ gaat qua prestatievoetbal naar de zaterdag. Saillant detail: eerder dit jaar werd nog stilgestaan bij het algeheel landskampioenschap bij de amateurs in 1970.

Binnen de vereniging is er voldoende steun voor die omwenteling. Een enquête onder de ruim 750 leden leverde een meerderheid van 85 procent op die geen bezwaar had tegen het verleggen van de focus naar het zaterdagvoetbal. ,,Natuurlijk, er waren ook mensen die hun vraagtekens hadden bij het voorstel. Maar we hebben van te voren alles gedeeld en een eerlijk verhaal gehouden.”

De voorzitter zet de redenen voor SWZ om voor zaterdag als hoofddag (breedtevoetbal op zondag blijft mogelijk) te kiezen op een rijtje. ,,Het is een maatschappelijke ontwikkeling die je natuurlijk bij veel meer clubs ziet. De zondag verliest aan populariteit in Noord-Nederland.”

,,Daarnaast denken we dat de binding en verbinding met de jeugd zo verbeterd kan worden. Ik zie het ook aan mijn eigen zoons. Die voetballen op zaterdag met hun jeugdteam, maar komen dan een dag later niet nog een keer naar Tinga om naar het eerste kijken. Als je op dezelfde dag speelt, blijft een deel van die jongens waarschijnlijk wel hangen en krijgen ze ook een gevoel bij het eerste. En hopelijk de ambitie dat ze daar later zelf willen staan.”

En ook financieel scheelt het de club een flinke som geld. ,,Wij zijn een financieel gezonde vereniging, maar tot nu toe faciliteerden we twee eerste teams bij de mannen en nog een vrouwenploeg.” Het deel dat op zondag bespaard wordt, kan nu elders geïnvesteerd worden.

Maar sportief doet SWZ daarbij wel een stap achteruit. Op zondag speelt de club eerste klasse (met uitzicht op meer), het zaterdagelftal is ‘slechts’ derdeklasser. ,,Maar met die ploeg willen we graag ook snel omhoog richting minimaal de eerste klasse. Dat zal een paar seizoenen kunnen duren, maar die tijd nemen we. En ik hoop echt dat de zondagselectie er alles aan doet om op een gedenkwaardige manier afscheid te nemen.”

De overstap kan betekenen dat goede spelers SWZ verlaten. Het zij zo, aldus Rietman. ,,Leden verliezen kan altijd gebeuren. Dat gebeurde in al die jaren hiervoor ook. Je kunt als vereniging niet je beleid maken op basis van individuele keuzes van voetballers. Je moet niet alleen maar kijken naar de spelers die je nu hebt, maar ook naar de aanwas die er over twee, vijf of tien jaar moet zijn. Wij denken dat deze keuze ons daarbij gaat helpen een nog sterkere vereniging te zijn.”

Rietman beseft dat het een flinke verandering is voor de club, en ook voor de regio. ,,We zullen weer even een soort van moeten zoeken naar onze identiteit, hoe sterk die ook al is voor mijn gevoel. Ik kom zelf oorspronkelijk uit Kampen en ben niet eens een voetballer, maar ik ben gaan houden van deze club sinds mijn zoons hier voetballen.”

Hij kwam binnen als voetbalvader, werd leider, nam vervolgens het wedstrijdsecretariaat op zich en is tien jaar later dus de man met de hamer. ,,Ik hou er van mensen én processen in beweging te krijgen en ze met elkaar te verbinden. Dat is ook iets waar we in deze periode, waarin veel dingen stil liggen door corona, heel graag mee bezig gaan.” Gesprekken met jeugdleden, breedtevoetballers en die uit de prestatieve teams. ,,Spiegelbijeenkomsten, waarbij je met een mix van mensen gaat nadenken over welke vereniging we al zijn en nog willen worden. Zodat iedereen trots met het trainingsjasje van de club door zijn of haar wijk fietst.”

De coronacrisis heeft daar ook, ondanks alles sores, een positieve bijdrage aan geleverd. ,,Heel gek, maar deze situatie verbroedert ook. Je ziet wat voor moois je met elkaar kunt neerzetten om dat verenigingsgevoel toch vast te houden. Zoals we ook sterker uit de mislukte fusieperikelen met ONS zijn gekomen. We hebben onszelf herontdekt en dat is heel waardevol geweest. Deze nieuwe ontwikkeling gaat dat ook zijn.”

Niels van Marle.