Rondje langs de velden: ‘Kinderen moeten lekker genieten’

SNEEK Na het stilleggen van de competities vanwege de nieuwe coronamaatregelen, ook voor kinderen tot en met 17 jaar, gingen heel wat sportclubs aan de slag met het bedenken van een alternatief. De ene vereniging had direct een oplossing paraat, de andere moest iets langer nadenken om iets op te zetten wat binnen de regelgeving valt. Maar hoe dan ook zetten de clubs zich er voor in dat de jeugd kan blijven sporten. ,,We proberen er ook echt een belevenis van te maken.”

Douwe Jan van der Wal genoot de afgelopen zaterdagen volop toen hij op het Zuidersportpark honderden kinderen plezier zag maken. Toen de competities wederom werden stilgelegd, zette het hoofd voetbalzaken van ONS samen met de TC en vrijwilligers direct een toernooi binnen de eigen club op: de Southpark Cup, met een speelse verwijzing naar een Amerikaanse animatieserie en het sportcomplex van de Sneker club.

Belangrijkste doel: de jeugd aan het sporten houden en de binding met de club overeind houden. ,,De kinderen mogen gelukkig nog sporten, dus dan moeten we dat ook faciliteren”, aldus Van der Wal (25). ,,En het is een schot in de roos, dat kunnen we wel stellen.” Van de driehonderd jeugdleden die ONS telt stond het merendeel vol enthousiasme op het veld.

Dit keer niet als voetballer van ONS, maar als speler van FC Barcelona, Liverpool of Bayern München. Van der Wal: ,,We proberen er ook echt een belevenis van te maken. We zorgen voor een openingsceremonie, we gaan echt loten wie tegen wie speelt en ze komen ook met een aangeklede opkomst het veld op. Het is geen echte competitie tegen een andere club, maar het moet ook niet voelen als trainingspartijtje.”

Het is niet voor het eerst dat ONS de jeugd tijdens een lockdown toch actief betrokken houdt bij de sport en de vereniging. Eerder was ‘The 18 days challenge’, met elke dag een opdracht die uitgevoerd en gefilmd moest worden voor punten, een groot succes. ,,En inmiddels denken we al weer na over weer iets anders”, aldus Van der Wal. ,,Want natuurlijk kunnen we de Southpark Cup nog verlengen, of de teams nog een keer mixen, maar stel dat het allemaal nog langer duurt en we nu al in een soort winterstop zitten, dan moeten we toch het enthousiasme vasthouden met weer iets nieuws.”

En ONS blijkt maar weer eens een hechte club te zijn stelt Van der Wal. ,,Want we hebben heel veel enthousiaste vrijwilligers die iedere keer weer zorgen dat de kinderen lekker kunnen voetballen. We kunnen echt op ze rekenen, ook in deze soms lastige tijden. Dat is mooi om te zien.”

Bij hockeyvereniging Sneek namen ze een weekje extra voorbereidingstijd, mede door de herfstvakantie, maar de aftrap was zaterdag een groot succes. „We hebben alleen maar positieve reacties gehad”, aldus Sietske Geerards van de technische commissie van de club. ,,We wilden de jeugd sportief en sociaal actief houden. Kinderen moeten gewoon lekker kunnen blijven genieten van hun sport.”

Daarbij was al snel duidelijk dat er per leeftijdscategorie gemixt ging worden. ,,We zijn niet groot genoeg om de teams in hun normale samenstelling een paar weken achter elkaar iedere keer een wedstrijd tegen weer andere leeftijdsgenoten te laten spelen. Dus spelen we 7 tegen 7, met jongens en meisjes door elkaar. Op die manier leren ze elkaar ook nog eens beter kennen.”

Maar er is wel een competitief element toegevoegd aan de Sneker Mixed Herfst Cup: iedere speler of speelsters scoort punten voor zijn eigen team. ,,Ze moeten elkaar tijdens de trainingen met hun eigen team motiveren om mee te doen op zaterdag en zo uiteindelijk als ploeg de meeste punten te scoren.” De ploeg met de meeste punten wint een teamuitje.

,,Het wordt steeds uitdagender. Maar het went ergens ook dat je creatief aan de slag moet samen en dit keer zag je het ook wel een beetje aankomen”, zegt Erik Drenth, bestuurslid technische zaken van volleybalclub Sneek. ,,Als bestuur redeneren we ook vanuit het perspectief dat het glas halfvol is. We mogen nog sporten; wat kunnen we doen binnen de regels die er zijn?”

Daarbij richtte VC Sneek zich in eerste instantie op de trainingen. Als binnensport moet volleybal aan strenge regels voldoen binnen een beperkte ruimte ten opzichte van bijvoorbeeld een voetbal- of hockeyveld. ,,Als je maximaal twee tegen twee mag spelen, heb je meer velden nodig.” Daar was bij het inhuren van zaalruimte al rekening mee gehouden, waardoor Sneek meer uren en hallen beschikbaar heeft.

De clubleiding deed daarnaast een oproep geen onderlinge wedstrijden te gaan regelen, terwijl er achter de schermen hard gewerkt werd aan de opzet van een interne competitie. Die ging afgelopen zaterdag los, voor jeugdleden tot en met 18 jaar. ,,Tenzij ze 18 zijn en al in de senioren spelen, dan mogen ze weer niet meedoen. We hopen, en verwachten eigenlijk ook, dat we zo tot de kerst in ieder geval door kunnen.”

Waar het eerste vrouwenteam in de competitie al regelmatig te volgen is via een livestream, hoopt Drenth dat ouders binnenkort ook de wedstrijden van hun kinderen op die manier kunnen volgen. ,,Op die manier hou je mensen betrokken. Natuurlijk moeten we dan weer rekening houden met bijvoorbeeld de AVG (pricacywet, red.), maar gelukkig hadden we dat binnen de vereniging al aardig geregeld.”

Het enthousiasme én begrip bij leden en ouders geeft energie. ,,Het kost een hoop tijd, maar het is leuk als het lukt om mensen toch iets te kunnen laten doen. Je bent tenslotte lid van een vereniging om te volleyballen, niet om alleen maar contributie te betalen. Dit is de situatie zoals die is, daar kunnen we niet om heen, maar we kunnen er wel het beste van maken samen.”

Niels van Marle.