Tennis is perfecte sport in coronatijd

SNEEK Tennis is misschien wel de ideale sport in coronatijd. Dat merken ze ook bij Tennis Academie Friesland, waar ze de vraag naar tennisles nog net aan kunnen. ,,De hele situatie waar we nu in zitten maakt ons enorm creatief en flexibel, dus we doen er alles aan om geen ‘nee’ te hoeven zeggen.”

Normaal gesproken is de herfstvakantie het kantelpunt in het tennisseizoen. De buitenbanen, doorgaans voorzien van gravel, worden half oktober ingeruild voor het slaan van een balletje in een sporthal. ,,Maar nu gaan we echt zo lang als het kan buiten door hoor”, vertelt Jente Bulthuis, een van de enthousiaste tennisleraren van Tennis Academie Friesland uit Sneek. ,,Ik vind dat sowieso wel lekker eigenlijk, maar met corona is het natuurlijk helemaal prettig om buiten te sporten.”

,,Het is eigenlijk traditioneel zo bepaald dat tennissers rond de herfstvakantie naar binnen gaan”, vult Arnoud Bulthuis, mede-eigenaar van de tennisschool, zijn dochter aan. ,,De mensen die de banen onderhouden bij de clubs zijn natuurlijk vrijwilligers en op een gegeven moment willen die wel even een periode rust, wat begrijpelijk is. Maar nu hebben we het bij een aantal clubs zo kunnen regelen dat de groundsmen toch langer doorgaan en de baan open en bespeelbaar houden. En eigenlijk kun je ook bijna het hele jaar tennissen op een gravelbaan. Alleen bij veel regen of vorst is het niet mogelijk.”

Toen in maart het sociale leven grotendeels op slot ging, moest ook tennis een pas op de plaats maken. Maar al vrij vlot mochten de banen weer open en dat was een meevaller volgens Arnoud. ,,Echt een mazzeltje, zo simpel is het ook.”

En ook bij de maatregelen van begin oktober, toen veel sport opnieuw werd stilgelegd door de overheid, mochten de tennissers door. Jente: ,,Er kwamen wel wat regels bij, maar die zijn allemaal wel haalbaar. Je kunt bij tennis makkelijk rouleren op trainingen zonder dat mensen te dicht bij elkaar komen en toch afwisseling hebben. Dat is eigenlijk altijd al zo gegaan, dus daar hebben we wel roulatiesystemen voor.”

Een grote beperking is er wel: even op één racket samen met de leerling een greep voordoen is uit den boze. ,,Soms is dat lastig, want iets uitleggen van een afstandje komt soms minder goed over dan samen hetzelfde racket vasthouden. Goed technisch advies geven gaat het beste door bijvoorbeeld even achter iemand te gaan staan en de zwaaiarm vast te houden. Nu moet je het vooral met woorden proberen over te brengen, maar daar kom je uiteindelijk ook wel uit”, aldus Jente. ,,En we zorgen trouwens ook dat we iets meer tennisballen bij ons hebben naar de trainingen zodat we langer door kunnen omdat we niet zo vaak ballen hoeven te rapen.”

De aanmeldingsformulieren, -mailtjes en -telefoontjes; het ging af en toe zo hard dat het niet bij te houden was. Arnoud: ,,En ik wil geen ‘nee’ zeggen, dus ik doe er alles aan om een oplossing te vinden en een positief antwoord te kunnen geven. Sporten is goed voor de gezondheid en juist nu is dat van groot belang natuurlijk.” Jente: ,,Maar ergens ligt de grens van wat we kunnen en die is nu wel bereikt eigenlijk. Onze lessen zitten allemaal hartstikke vol, terwijl er nog wel steeds aanvragen voor les binnen komen.”

Opvallend is dat de jaarlijkse tennisclinics voor basisscholen in het voorjaar niet door konden gaan, maar dat er desondanks bij heel wat tennisclubs volle jeugdgroepen op de baan staan. ,,In IJlst bijvoorbeeld kunnen er bij de jeugdlessen, op vrijdagmiddag, geen kinderen meer bij”, aldus Jente, die daar de lessen voor haar rekening neemt (zie foto’s). De kinderen trainen in verschillende leeftijdscategorieën vanaf 7 jaar en het is volle bak. ,,We konden in mei gelukkig een kennismakingsdag organiseren en dat is goed aangeslagen. Bovendien is de jeugdcommissie in IJlst heel enthousiast en betrokken. Dat maakt het ook makkelijker voor ons.” En waar nodig past ze de lestijden een beetje aan. ,,Gymnastiekvereniging Stânfries uit IJls heeft bijvoorbeeld ook veel lessen die dag, met deels dezelfde kinderen. Met een beetje puzzelen kunnen ze beide sporten combineren.” En ook bij de lessen in Woudsend, IJsbrechtum, Heeg, Bolsward of Witmarsum is er vaak van alles mogelijk. Arnoud: ,,En ik ben blij dat NOMI en De Vliegende Bal, de clubs in Sneek, zich ook heel flexibel opstellen en de banen waar mogelijk beschikbaar stellen voor trainingen. Tennisverenigingen, of in bredere zin sportclubs, moeten elkaar helpen in deze tijd. Niet mopperen en achterover hangen en maar afwachten wat er op je afkomt, maar samen de schouders er onder.” Dat is belangrijk stelt Arnoud. ,,Kinderen moeten lekker kunnen sporten. In maart en april mochten ook zij heel lang niks en dat is doodzonde. Dat moeten we niet weer hebben.”

Toch komt corona wel dichterbij merkt Arnoud. ,,Eerder was het nog best ver van ons af, als je het vergelijkt met andere delen van het land. Maar nu krijgen we toch ook afmeldingen van mensen die niet kunnen komen omdat ze klachten hebben of zelfs positief getest zijn.” Jente merkt aan zichzelf dat ze daardoor weer scherp is op de regels. ,,Ik doe dingen weer een stukje bewuster als het gaat om afstand houden op en rond de baan.” Arnoud: ,,We moeten samen zuinig zijn op wat we nu hebben. Ik hoop dat iedere tennisser of tennisster zich daarvan bewust is. Laten we hopen dat we in ieder geval lang kunnen genieten van onze sport in deze lastige periode.”

Niels van Marle.