Opknapbeurt monumentale tribune LSC

SNEEK Eigenlijk zit Henk Douwsma zelden even rustig op de houten tribune. Tijdens wedstrijden van LSC 1890 is de voorzitter van de Sneker zondagtweedeklasser meestal druk in de weer met van alles. ,,Je maakt even een praatje hier, je loopt even daar naartoe om iets te regelen. Nee, van zitten komt het meestal nooit”, zegt Douwsma met een lach.

Net voor de huidige lockdown nam hij echter wel een keer de tijd om, zittend op één van de houten bankjes, in zich op te nemen in wat voor unieke omgeving de wedstrijden van LSC zich afspelen. „En het ziet er niet alleen prachtig uit; bouwkundig is het ook iets geweldigs als je goed om je heen kijkt.” Als makelaar in Sneek heeft Douwsma daar ook kijk op.

Maar, duidelijk is ook dat de tribune en alles wat daarbij hoort - de kantine, de bestuurskamers en andere vertrekken - toe zijn aan een flinke onderhoudsbeurt. „Het heeft ergens wel iets dat het er wat gehavend uitziet. Dat geeft karakter”, aldus Douwsma. ,,Alleen moet het natuurlijk wel bewaard blijven voor de toekomst. Dat lukt alleen met een stuk onderhoud.”

Als op 21 mei 2021 de plaquette ter nagedachtenis aan de razziawedstrijd van 1944 wordt onthuld, moet de houten tribune van LSC 1890 er weer spic en span bij staan. Daarvoor is een flink bedrag nodig en die kan de club niet allemaal voor eigen rekening nemen stelt Douwsma. ,,Natuurlijk, wij maken als vereniging gebruik van dit alles, maar het is van zo’n historische waarde wat hier staat; dat is eigenlijk een beetje van ons allemaal.”

In 1927 krijgt LSC de beschikking over het sportcomplex aan de Leeuwarderweg in Sneek. In de stijl van de Amsterdamse School, waar gemeentearchitect Jan de Kok zijn inspiratie uit haalde, werd het gebouw in 1928 opgeleverd. In 1999 werd het, samen met de gespiegelde kassahokjes bij de hoofdingang, aangewezen als rijksmonument, nadat alles in de jaren tachtig en negentig zelfs nog op de nominatie stond om gesloopt te worden. Het kwam er niet van, omdat het één van de zeldzame objecten met invloeden van de Amsterdamse School buiten de hoofdstad was.

,,Gelukkig staat het er allemaal nog”, aldus Douwsma. ,,En het is echt uniek hoor, dat merk ik heel vaak. Mensen komen van heinde en verre om hier een kijkje te nemen, zelfs vanuit het buitenland. Ze bellen me op een willekeurige dag of ze even door het hek mogen om dichterbij te kunnen komen. Echte voetbalfetisjisten vinden zulke dingen geweldig.” Ook bij een open monumentendag is er altijd aanloop bij LSC. ,,En daar werken we graag aan mee, want we laten graag iedereen meegenieten van dit unieke stukje historie.”

De bekendheid van de tribune kreeg daarbij ook een oppepper door het boek 21 man van Peter van der Meeren, dat in 2019 verscheen. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Noord (met Abe Lenstra) en West (Kick Smit) hielden Duitse soldaten een razzia, maar ontsnapten vele jonge manen door via een kast onder de afgesloten tribune te kruipen en zo uit het zicht van de bezetters te verdwijnen.

,,Door dat prachtige boek is de historie nog meer, nog breder gaan leven”, merkte ook Douwsma. ,,Het boek en de herdenkingswedstrijd maken dat mensen zich nog bewuster zijn geworden van wat hier allemaal is gebeurd. Er waren echte Snekers die nog nooit op ons complex geweest waren, maar door er over te lezen of te horen nu alsnog een kijkje wilde komen nemen en met open mond stonden.”

Nu is het dus tijd om de zaken onder handen te nemen - er komen overigens ook nieuwe kleedkamers op het complex - en daarbij zoekt LSC hulp. ,,We hebben veel geld nodig, maar niet alleen dat. Iedereen die wil, kan helpen met schuren, krabben of verven. Alle hulp is welkom en we merken dat het enthousiasme groot is.”

Dat is niet altijd vanzelfsprekend weet de preses. ,,Ik kom oorspronkelijk uit een dorp. Daar was het bij de voetbalclub vaak zo dat het gebouw er al stond voor de vergunning überhaupt binnen was. ‘Dat komt wel goed’ zei men tegen elkaar en dan gingen ze aan de slag. In een stad is dat niet altijd logisch, maar we hebben zelfs al aanmeldingen van sponsors van andere clubs die hierbij ons willen helpen omdat ze het ‘mooi voor het voetbal en de stad vinden’. Fantastisch.”

Verffabrikant Nelfkoopmans heeft inmiddels een eerste inspectie gedaan en zo weet LSC op korte termijn wat er precies nodig is om alles weer picobello in orde te maken. Her en der worden er ondertussen ook al wat latjes en planken die het door zon, regen en wind zwaar te verduren hebben gehad vervangen. ,,Qua reparaties is het gelukkig allemaal te overzien, maar wat dat betreft is het nu ook wel het moment om actie te ondernemen.”

En uiteraard trekt de voorzitter zelf ook de overall aan, waar nodig. ,,Het is niet mijn hobby en mijn vrouw zou willen dat ik thuis eens wat vaker de kwast zou pakken, maar ik kan het wel als ik eenmaal bezig ben. En het is ook iets positiefs natuurlijk, waar je mee aan de slag gaat.” Met een lach: ,,Maar ik doe met liefde een stapje opzij voor de mensen die er écht handig in zijn.”

Boek 21 man levert een bijdrage

Dat het tribunegebouw van LSC 1890 de komende maanden flink onder handen wordt genomen, stemt ook de stichting ‘Boek 21 man’ tot vreugde. ,,Het is eerlijk gezegd de hoogste tijd, al snap ik dat het LSC-bestuur wilde wachten om het dan tegelijk met de nieuwbouw aan te pakken’’, aldus Peter van der Meeren, schrijver van het boek 21 man.

Dit vorig jaar uitgegeven boek heeft als vertrekpunt de razzia op 21 mei 1944, die plaatsvond op het Sportpark Leeuwarderweg. ,,Tijdens het maken van het boek is het tribunegebouw me als het ware onder m’n huid gekropen. Ik ben door de schoonheid geraakt. Het is niet alleen een prachtig en uniek gebouw, maar het heeft tijdens de razzia honderden mannen voor erger behoed. Als je je dat realiseert, is elke euro die nu aan onderhoud wordt besteed, deze dubbel en dwars waard. Iedere Sneker en iedere voetballiefhebber zal dat kunnen beamen.’’

Om de speciale band te onderstrepen, levert de stichting Boek 21 man een flinke financiële bijdrage aan de opknapbeurt en het onderhoudsfonds. ,,Het boek is boven verwachting goed verkocht. Er zijn van de 2000 exemplaren nog zo’n twintig te koop”, aldus Van der Meeren. ,,Dat gaf armslag. Omdat ik dit boek boek zonder winstoogmerk heb gemaakt, ben ik trots dat we zo een steentje kunnen bijdragen.”

Ondernemers of particulieren die een bijdrage willen leveren kunnen zich aanmelden via www.lsc1890.nl en dan onder het kopje ‘Project opknappen tribune’.

Niels van Marle.