Weekendje weg voor winnaar prijsvraag Staten en Stinzen

REGIO Annet Wieringa en haar partner Cor van Veen uit Oudebildtzijl beleefden een gezellig weekend in B&B Huize Boschoord in Sint Nicolaasga. Annet won het weekendje met een prijsvraag die deze krant organiseerde.

Afgelopen zomer publiceerde deze krant een serie verhalen over het rijke erfgoed van staten en stinzen in Friesland. Daaraan was een prijsvraag gekoppeld.

Vorige week vrijdag zouden de vier eersteprijswinnaars feestelijk worden onthaald op Huize Boschoord, een villa uit 1871, die nu dienst doet als bed&breakfast. Dat ging niet door vanwege de nieuwe coronaregels.

Maar de geplande overnachting in de b&b van winnares Annet Wieringa en haar man Cor kon wel doorgaan. En dus reisde vicevoorzitter Jan Willem Zwart van Stichting Staten en Stinzen af om hen de kamersleutel te overhandigen.

Aan de prijsvraag deden maar liefst 1200 mensen mee, onder wie opvallend veel vrouwen. Om te winnen moesten ze vijf vragen beantwoorden over de staten en de stinzen. Ook moesten ze in maximaal 50 woorden de waarde van het erfgoed omschrijven. De jury las en besprak alle inzendingen. Behalve Nederlandstalige waren er ook verscheidene Friestalige inzendingen. Alle prijswinnaars staan op de website statenstinzen.nl.

Dit zijn de eersteprijswinnaars.

Annet Wieringa, Oudebildtzijl: ,,Naast de prachtige natuur heeft Friesland veel te bieden aan cultuur. Op staten, stinzen, stadhuizen, buitenplaatsen, landgoederen en in tuinen komen natuur en cultuur samen. Een waardevolle nalatenschap voor onze kinderen, een trekpleister voor toeristen en een genot voor de Friezen.”

Marjon Kamman, Joure: ,,In maximaal 50 woorden. Het is in 1 woord: genieten. Of in 10 woorden, intens genieten van de pracht en praal van vervlogen tijden.”

Ellen Westenberg, Donkerbroek: ,,De pareltjes van Friesland, ze laten ons zien wat was, wat is en hopelijk nog lang mag zijn: kostbaarheden van onschatbare waarde.”

Lida Dijkstra, De Knipe: ,,Staten en stinzen, stiennen skjintme, ferbiners fan tiden, fertellers fan skiednis, fan minsken.”