Su het ut weest | Badhuisgracht

SNEEK In de rubriek Su het ut weest deze week een foto van de stadsgracht met op de achtergrond de Badhuisgracht. De foto is gemaakt in de jaren veertig.

De naam Badhuisgracht verwijst naar het badhuis dat hier van 1880 tot 1938 gevestigd was. De sanitaire voorzieningen in woningen waren in die tijd slecht en er was vaak alleen een pomp of een kraan met koud water. Op de Badhuisgracht kon je tegen betaling lekker warm douchen of een bad nemen.

In het midden van de foto het voormalige in 1906 gebouwde klompenpakhuis van Zeijlemaker, dat na de verkoop in 1920 aan de Firma Jaasma werd gebruikt als koelhuis voor wild en gevogelte. Op de bovenste dakrand is duidelijk de reclame hiervoor te lezen.

In de jaren zestig werd het de schoenengroothandel van de Baccker en in 1982 werd dit fraaie gebouw gesloopt om plaats te maken voor het huidige appartementengebouw. Opvallend zijn de drie woonarken,toen was er ook al een groot woningtekort en lagen er in en rondom Sneek veel woonarken en woonschepen aan de kades.

Foto en tekst: Vereniging Historisch Sneek e.o. Eventuele reacties kunnen gestuurd worden naar suhetutweest@hotmail.com of telefonisch op 0515439698.