Klaas Boersma vol ambitie op doel bij Sneek Wit Zwart

SNEEK Klaas Boersma baarde afgelopen seizoen lange tijd opzien door als rechtsbuiten van Sneek Wit Zwart aardig wat treffers en assists te leveren bij de zondageersteklasser. Dit jaar is hij echter terug waar hij hoort: onder de lat, met keepershandschoenen aan.

Een keeper die vier goals maakt en er ook nog eens elf voorbereidt; dat is zeldzaam.. Toch mocht Klaas Boersma die cijfers noteren over het seizoen 2019/2020. Klein addertje onder het gras: hij stond opgesteld als rechtsbuiten bij de Sneker eersteklasser.

De selectie van SWZ telde drie doelmannen, zat juist wat krap in de aanvallende opties en Boersma wist dat hij na de winterstop afwezig zou zijn vanwege een buitenlandse stage; de optelsom leverde hem een positie als aanvaller op.

,,Ga het maar proberen zei Germ (de Jong, red.)”, kijkt Boersma (25) met een lach terug op die periode. Zijn toenmalige trainer zag al snel dat hij niet werd teleurgesteld. ,,Het was wel spannend, natuurlijk. Tot mijn twaalfde jaar was het altijd een kwestie van een helft op goal en een helft voetballen. Maar daarna koos ik echt voor het keepen en had ik nooit weer in het veld gestaan. Alleen op trainingen wel eens. Dat ging altijd wel aardig. Ik had vaak wel een actie en ik pass ook makkelijk. Alleen is het in een wedstrijd toch anders.”

Maar al snel barstte Boersma van het zelfvertrouwen. Hij leverde assists en pikte zelf zijn goaltjes ook mee, waaronder een beauty in een treffen met GAVC uit Grou. ,,Een zwabberbal, van 30 meter zo de kruising in.” Hij glundert als hij er aan terug denkt. ,,In gedachten gaat zo’n bal er altijd in, maar nu gebeurde het echt. Heerlijk.”

En toch verruilde de uit Echten afkomstige Boersma dat gelukzalige gevoel weer voor het soms eenzame bestaan onder de lat. ,,Diep van binnen zou ik misschien best nog wat langer rechtsbuiten willen hebben spelen. Ze moesten me, eerlijk is eerlijk, ook echt wel even overhalen om weer doelman te zijn. Maar ik kan in deze groep heel belangrijk zijn als keeper en dat vind ik ook mooi.”

Daarbij heeft hij ook zijn persoonlijke ambities binnen het voetbal een rol laten spelen. ,,Ik hoop dat ik nog een sportief stapje omhoog kan maken. Als keeper is de kans daarop groter dan als veldspeler, denk ik.” Die stap vooruit zet hij het liefst met Sneek Wit Zwart. ,,Wij willen naar de hoofdklasse.”

Het is een doelstelling die er al minimaal twee jaar ligt, op sportpark Tinga. Afgelopen seizoen leek de club ook op weg naar het kampioenschap, maar gooide corona de titelstrijd voortijdig dicht. Overigens zijn de meningen binnen de club verdeeld als het gaat om promotie. Sneek Wit Zwart speelde een aantal jaar terug in de toenmalige topklasse, het allerhoogste amateurniveau, en dat leverde nogal wat verre uitwedstrijden en daarmee extra kosten op. Bovendien liep het publiek van de tegenstander ook maar mondjesmaat langs het tickethuisje in Sneek.

,,Ik snap die gedachte wel, maar persoonlijk wil ik zo hoog mogelijk voetballen. Of ik daar nou 20 minuten of 2 uur voor in de auto of bus moet zitten. En dat geldt voor veel jongens”, weet Boersma, die inmiddels ook wel toe is aan een aantal nieuwe tegenstanders. ,,Tegen sommige clubs in de eerste klasse krijg je als doelman nauwelijks iets te doen omdat we bijna altijd op de helft van de tegenstander voetballen. Dat is wel eens lastig hoor. En soms balen ook, als we dik voor staan en er in de laatste minuut nog een bal achter je in het doel vliegt. Dan stap je als keeper balend van het veld.”

De eerste weken onder de lat was overigens toch wel weer het wennen, erkent Boersma. ,,Gek was dat. Dan ga je zelfs twijfelen. Kan ik dit nog wel zoals ik het kon? Ik pakte sommige ballen die ik voorheen met mijn ogen dicht pakte op de training niet eens. Maar na een paar weken trainen en de eerste oefenwedstrijd – waarvan ik er ééntje overigens altijd wel genoeg vind – was het toch weer goed.”

Op zaterdag is Boersma overigens wekelijks op pad met de Onder 19 van VV Heerenveen, als trainer en coach. Hij deed dat tot de zomer van 2019 al drie seizoenen en is voor dit seizoen teruggekeerd. Hij is in bezit van UEFA B diploma (het vroegere TC2-diploma) en wil zich blijven ontwikkelen. ,,Het is ontzettend leuk om te doen en ik wil er ook graag in verder.”

Maar wanneer hij bij Sneek Wit Zwart voetbalt, is de wil van hoofdtrainer Hans Schrijver wet. ,,Jaren geleden ging ik nog wel in discussie met mijn trainer. Ik had ook een idee over hoe we moesten spelen. Maar ik besef nu dat je als ploeg allemaal dezelfde visie moet hebben. Er zijn meer jongens trainer en als je dan allemaal je eigen ding doet, krijg je de neuzen niet dezelfde kant op en dat is natuurlijk niet goed. Je moet het samen, met zijn allen doen. Alleen dan kun je mooie prestaties neerzetten.”

Met zeven punten uit vier duels gaat dat voorlopig redelijk. Sneek Wit Zwart won de openingswedstrijd opvallend ruim (8-1) van WVV (Winschoten), de club die vorig seizoen nog meedeed om de titel. Zondag ging het verrassend mis in en tegen Hoogezand, dat met een man minder in de absolute slotminuut via een zondagsschot alsnog de 1-0 tegen de touwen knalde.

Toch mag dat de pret, het enthousiasme en het vertrouwen in eigen kunnen niet drukken stelt Boersma. ,,We hebben echt een goede selectie staan. Het is een mooie mix van jongens met ervaring en spelers die nog veel moeten leren, maar met een hoop talent. En het is ook nog eens een groep vol gezelligheid. Dat is ook belangrijk als je een seizoen lang met elkaar wilt presteren en dat is wel de bedoeling.”

Niels van Marle.