Menhir verliest opnieuw van Dyna '75

HEERENVEEN De basketballers van ESBC Menhir moesten voor de tweede opeenvolgende keer optreden tegen Dyna '75 uit Heerenveen. Na de verloren thuiswedstrijd kon ook de uitwedstrijd niet in een zege omgezet worden. Menhir kon wel meer verzet bieden, maar ging toch met een 72-57 nederlaag naar huis.

Blessures blijven Menhir in het begin van het seizoen parten spelen. Ook deze wedstrijd konden de Snekers slechts zeven man op het scoreformulier zetten, terwijl de selectie uit dertien man bestaat. In vergelijking met vorige wedstrijd waren nu Jildert Roubos en Mats Haven van de partij. Deze twee spelers hebben scorend vermogen en zouden dat ook laten zien. Op de schouders van de jonge centers Nils Hettinga en Johannes Idsinga ligt een zware last. Zij moeten door afwezigheid van Willem Doorenbos en Ali Carti veel minuten maken. Tegen Dyna mochten dan ook geen wonderen worden verwacht.

Menhir begon weer redelijk goed aan de wedstrijd. Gekozen was voor de zoneverdediging die aan het eind van de vorige wedstrijd het beste resultaat had opgeleverd. Ook nu had Dyna daar in het begin veel moeite mee, al werd aan de kant van de Snekers wel de inzet van Tom Dijkstra gemist. Hij had verkoudheidsklachten en in deze periode van Corona is dat voldoende om niet mee te spelen. De Heerenveners kwamen daardoor iets makkelijker aan de zijkanten door en pakten een lichte voorsprong: 21-17.

In het tweede kwart ging de strijd nog steeds gelijk op. De rust werd bereikt bij een stand van 36-31. En een strijd was het, want de scheidsrechters lieten veel toe. In de eerste helft floten de scheidsrechters slechts zesmaal voor persoonlijke fouten, eerlijk verdeeld over beide teams. Aanvoerder Jeroen Zantingh leerde bij navraag in de pauze dat de scheidsrechters pas bij "stevige" fouten zouden fluiten. Dat was in het nadeel van de jongere ploeg Menhir, die gewicht en ervaring in het maken van slimme fouten mist.

De Snekers bleven knokken voor een goed resultaat. Na rust was de zoneverdediging ingeruild voor de man-tegen-man-variant en Dyna'75 werd in toom gehouden in het derde kwart. Na 52-47 had Menhir nog steeds uitzicht op een goed resultaat. De fysieke slag had echter het meeste gevraagd van de spelers. Toen Mats Haven als zoveelste speler ongeoorloofd in een heupzwaai werd genomen en de arbitrage gewoon liet doorspelen ontplofte coach Arnold van der Meulen. Zijn uitbarsting leverde hem een technische fout en balbezit voor Dyna op. Menhir probeerde in de slotfase nog druk te zetten door een full court verdediging, maar die werd eenvoudig omzeild door de thuisploeg, die naar een geflatteerde voorsprong uitliep. Menhir heeft twee weken de tijd om de selectie weer fit te krijgen voor de volgende wedstrijd tegen Aris 3 uit Leeuwarden.