Vliegende start rugby in Sneek

SNEEK Rugbyclub Sneek maakt een vliegende herstart. Zo’n acht maanden nadat de vereniging door Albert Jan van der Wal nieuw leven werd ingeblazen, staat de ledenteller al boven de zeventig, is er een rugbyveld geregeld en staat zondag de eerste competitiewedstrijd al op het programma. ,,Dit overstijgt alle verwachtingen. Bizar.”

Albert Jan va der Wal (32) raakte ooit als student besmet met het rugbyvirus. Hij deed altijd aan (wedstrijd)zeilen, maar toen hij in Leeuwarden terecht kwam voor zijn opleiding leek het hem wel wat om te integreren door een teamsport te doen. ,,Ik ging voetballen bij VV Leeuwarden, maar op de eerste training schopte ik al twee ploeggenoten met enkelblessures het veld af.”

De trainer riep Van der Wal bij zich en gaf hem mee dat rugby misschien beter bij hem zou passen. ,,Ik was wat te ruig”, zegt hij met een glimlach. ,,Rugbyen bij Grutte Pier paste beter bij me, vond de trainer.”

Het bleek een geweldig advies. Van der Wal raakte verslingerd aan de sport en toen hij onder meer via Haarlem terugkeerde in Sneek, wilde hij zijn passie graag blijven beoefenen. ,,Maar ik had geen zin om elke week op en neer te moeten naar Leeuwarden of Heerenveen.” Hij ontdekte dat er in Sneek ook ooit een rugbyclub was geweest, trok de stoute schoenen aan en besloot die nieuw leven in te blazen.

,,Ik moest eerst wel op audiëntie bij een aantal oud-leden. Die waren eigenlijk wat sceptisch over de kansen, want ze wisten niet op ‘rugby hier wel een voedingsbodem had’. Maar ik kreeg goedkeuring, omdat ik er in geloofde en op de eerste training die ik organiseerde stonden er twintig enthousiastelingen die er voor wilden gaan.”

In de opstartfase werd er getraind op het complex van ONS Sneek, inmiddels heeft RC Sneek een veld tot haar beschikking op Schuttersveld. ,,Het voormalige honkbalveld is geëgaliseerd en afgelopen vrijdag zijn de doelen geplaatst. Het ziet er geweldig uit. Met dank ook aan de gemeente moet ik zeggen, want die hebben fantastisch met ons meegedacht.”

Van der Wal moet zichzelf nog wel eens in de arm knijpen, zo snel gaat alles. ,,In een heel lastige periode door de coronacrisis hebben we een vereniging met perspectief neergezet. Maar we merken aan alles dat er in deze hoek van de provincie een enorme behoefte is aan een sport als rugby. Het is gewoon weer eens wat anders dan wat er allemaal al was.”

Rugby is een ruige sport, maar wel eentje waarin het respect naar elkaar tegelijkertijd heel groot is. ,,Ruw, maar fair”, aldus Van der Wal. ,,Er is geen gedoe binnen het veld en langs de lijn . En de scheidsrechter heeft altijd gelijk. Rugby heeft echt een heel fijne cultuur. Iedereen die het voor het eerst meemaakt en andere sporten gewend is, staat daar toch wel even van te kijken.”

,,En het is een sport die zeker niet alleen maar voor grote, woeste kerels is”, benadrukt hij enthousiast. ,,Die heb je zeker nodig om een scrum te winnen. Maar er staan ook spelers van amper 70 kilogram in het veld, juist omdat die vaak snel en wendbaar zijn.”

Naast een seniorenteam dat zondag debuteert in de vierde klasse met een uitwedstrijd tegen Groningen 4, zijn er inmiddels ook flink wat jeugdleden bij RC Sneek. ,,We hebben al twee volwaardige jeugdteams staan nu en dat is een mooi begin. We brengen ze wel heel rustig, maar ook daar is het enthousiasme groot.” Niet voor niets leidt de club inmiddels negen leden op tot jeugdtrainer, om ook daar een stevige basis voor de toekomst te kunnen leggen.

Want dat was een van de redenen dat de voorloper van de huidige vereniging zo’n twintig jaar geleden ter ziele ging. Van der Wal: ,,Destijds was het vooral een vriendenploeg, waar het als buitenstaander ook wel een beetje moeilijk tussen komen was heb ik begrepen. Aandacht voor de jeugd, voor nieuwe aanwas van onderaf, was er dus ook niet.” Aan ledenwerving werd niet serieus aandacht geschonken.

Hoe anders is het nu. ,,We zijn een open club. Iedereen kan gerust een keer komen meetrainen om te kijken of het wat voor hem of haar - want vrouwen rugbyen zeker ook - is. En we proberen mensen te bereiken en enthousiast te maken via berichten op sociale media. Dat is natuurlijk wel een voordeel van deze tijd als je het vergelijkt met vroeger.”

En een flink aantal leden van de club die in 2000 werd opgeheven, heeft inmiddels de nieuwe club ook gevonden. Niet allemaal als spelend lid, maar bijvoorbeeld als bestuurslid of scheidsrechter.

Want RC Sneek mag dan nieuw voelen, het gevoel voor het verleden is er zeker ook. Zoals het hoort in een sport die bol staat van de tradities. ,,Het tenue dat we hebben, met een zwart shirt met een horizontale witte baan en een geel kraagje, is gebaseerd op het oude shirt.”

Tel daarbij op dat er inmiddels een flinke sponsorgroep is en RC Sneek bij de uitwedstrijden zal reizen met een bus - met dankzij een sponsor zelfs de naam en clublogo op de zijkant van de bus - en er staat een ambitieus project. ,,We hebben nog niks gepresteerd, maar we zien er allemaal geweldig uit”, zegt Van der Wal met een knipoog. ,,En uitgerust dus.”

Maar sportieve ambities zijn er ook zeker. RC Sneek moet onderaan de ladder beginnen, maar Van der Wal verwacht dat hij en zijn ploegmaats een gevaarlijke outsider kunnen zijn in de vierde klasse. ,,De oefenduels met derdeklassers lieten zien dat we wel wat kunnen, ondanks dat het merendeel pas voor het eerst wedstrijden speelt. Het is een fanatiek groepje. Geweldig joh!”

Op 11 oktober speelt RC Sneek om 15.00 uur voor het eerst thuis. Publiek is helaas niet welkom vanwege corona.

Niels van Marle.