Menhir verliest ongelijke strijd in Eelde

EELDE Na de overwinning in de openingsronde van het seizoen moesten de basketballers van ESBC Menhir proberen om in Eelde een tweede overwinning te halen. Tegen een fysiek sterkere en veel meer ervaren tegenstander lukte dat nog bijna ook. De thuisploeg Exercitia had zelfs hulp van de scheidsrechters nodig om Menhir zonder zege naar huis te sturen: 55-54.

Bij de Snekers ontbraken maar liefst vijf spelers, waarvan drie door blessures. Het stond dus wel vast dat het voor de overgebleven acht spelers een zware avond zou worden. Bij die acht was ook Willem Doorenbos, die na een aantal jaren afwezigheid toch de basketbalschoenen weer heeft aangetrokken en een welkome aanvulling is op de selectie. De wedstrijd, overigens in een prachtig nieuw sportcomplex, kwam traag op gang. Bij een nieuwe sporthal horen nieuwe baskets en die zijn vrij stug, waardoor zuiver schieten noodzaak is. Dat lukte beide teams niet. Aan de kant van Menhir dachten te veel spelers dat ze in hun eentje het spel moesten maken en werden verkeerde keuzes gemaakt. Maar omdat Exercitia ook geen potten wist te breken stond er na tien minuten een schamele 8-11 op het scorebord in het voordeel van Menhir.

De Snekers hadden moeite met het fysieke spel van de thuisploeg. Scoren dichtbij de basket werd onmogelijk gemaakt omdat de scheidsrechters niet vaak floten bij lichamelijk contact. Toch bleef het jonge Menhir tot aan de rust aan de goede kant van de score en bouwde de voorsprong zelfs met een puntje uit: 20-25. In het derde kwart werd het duidelijk dat het een zware wedstrijd was voor de gasten. Menhir beschikt normaal over een hele snelle fastbreak aanval, maar die kwam er vandaag niet uit. De man-tegen-man-gevechten bleven ongelijk doordat de thuisploeg veel meer gewicht in de schaal kon leggen. Exercitia kroop dan ook punt voor punt dichterbij en stond bij het ingaan van het laatste kwart nog maar op twee punten achterstand: 39-41.

De Snekers bleven knokken voor elk punt, maar de wedstrijd duurde net te lang. Exercitia kwam langszij en ging er voorbij. Dat gebeurde wel met hulp van de scheidsrechters, die vrijwel alleen aan de kant van Menhir fouten zagen. Tom Dijkstra en Willem Doorenbos werden bestraft met onsportieve fouten wegens reacties op hun agressieve tegenstanders. Exercitia liep uit naar 53-47, maar Menhir weigerde op te geven. Nils Hettinga bracht Menhir nog bijna langszij met twee driepunters, maar in de slotfase floten de scheidsrechters helemaal niet meer toen Menhir duidelijk fouten maakte om de klok te stoppen. Exercitia ontsnapte hier tegen de Sneker ploeg, die de hele wedstrijd gevochten heeft voor wat ze waard was. Topscorers werden Nils Hettinga (19) en Johannes Idsinga (12).