‘Kweekvijver voor orkesten’ groeit door

OPPENHUIZEN Het tweede Mienskipsorkest van Stichting Nij Lûd is sinds vorige week zondag een feit. Oppenhuizen voegt zich daarmee bij Workum, dat het eerste Mienskipsorkest van Friesland had. De kans is groot dat er in de rest van de provincie, en zelfs daarbuiten, nog meer Mienskipsorkesten bij komen de komende jaren.

Veel kinderen en jongeren spelen bij een orkest. De ouders van de jeugdleden horen de verhalen en zien hoeveel plezier hun kinderen hebben in het samen muziek maken. Regelmatig hoort dirigent Guus Pieksma ouders zeggen: ,,Dat lijkt ons eigenlijk ook wel leuk om te doen.”

Hij is hier zeven jaar geleden op ingesprongen met het Nij Talint Orkest. Een orkest voor volwassenen die graag een instrument willen leren bespelen en deel willen uitmaken van een orkest. Samen met Annewiep Bloem, die de organisatorische kant regelt, heeft hij Nij Talint Orkest ontwikkeld tot wat het nu is: een beproefd en duurzaam concept.

,,Het leukste orkest”

Op verschillende plekken in Friesland zijn inmiddels Nij Talint Orkesten gestart. Zo ook in in Scharnegoutum, Heeg, Oppenhuizen en Uitwellingerga. Daar gingen de volwassenen in januari los met het leren bespelen van een instrument en het samen spelen in een orkest. ,,Deelnemers aan een Nij Talint Orkest hebben geen of weinig ervaring en dat hoeft ook niet”, vertelt Guus.

In tien weken tijd krijgen ze les op het instrument dat ze het liefst willen bespelen. ,,Deelnemers geven hun voorkeur op en wij regelen dat ze dan ook op dat instrument kunnen spelen. Het is mogelijk om eerst een paar instrumenten te proberen voordat ze een keuze maken. Na een paar weken is het wel de bedoeling dat iemand zijn instrument kiest en daar ook bij blijft.”

Guus zelf is multi-instrumentalist die elke deelnemer kan begeleiden in het leren bespelen van zijn of haar instrument. ,,Meespelen in het Nij Talint Orkest is laagdrempelig, sociaal en er is geen druk. We willen vooral het léukste orkest zijn. Al wordt er steeds wel toegewerkt naar een concert.” En als de animo hoog blijft, rolt er ook een nieuw orkest uit: het Mienskipsorkest. Zoals dat eerder gebeurde in Workum en zondag in Oppenhuizen.

Inventieve oplossing

Dat het Mienskipsorkest in Oppenhuizen het levenslicht zag, is in een jaar waarin corona de wereld op zijn kop heeft gezet bijzonder te noemen. ,,De deelnemers aan de Nij Talint Orkesten hadden nog maar een paar keer samen gerepeteerd en toen moesten we stoppen.” Guus zat volgens eigen zeggen met het handen in het haar. Maar dat was slechts voor korte duur. ,,Je wordt toch inventief.”

Hij maakte wekelijks vlogs waarin hij les gaf. Voor elk instrument speelde hij muziek in en de filmpjes stuurde hij naar de lerende muzikanten. Hij kreeg zelfs verzoekjes. Een aantal deelnemers wilde op Koningsdag en 4 mei het Wilhelmus spelen. Guus maakte een eenvoudige uitvoering, speelde de verschillende muziekpartijen in en stuurde de filmpjes hiervan rond.

,,Het kostte allemaal veel tijd, maar dat maakt niet uit. Ik kreeg veel enthousiaste feedback. Het gaf veel voldoening.” Sinds juni kunnen de repetities weer gewoon op locatie plaatsvinden.

Groeiende muziekverenigingen

Deelnemers aan het Nij Talint Orkest zijn vooral volwassenen die door muziekverenigingen zijn getipt. Het idee is dat muziekverenigingen daar zelf ook baat bij hebben. ,,Die zien hun ledenaantallen dalen omdat de jeugd op een gegeven moment minder tijd heeft of andere interesses krijgt.”

Bij het Nij Talint Orkest worden de muzikanten, in de leeftijd van 30 tot 65 jaar, klaargestoomd voor het spelen bij een muziekvereniging. ,,We zijn een soort kweekvijver voor andere orkesten. Er zijn veel leden van het Mienskipsorkest die het zo leuk vinden, dat ze daarnaast bij een andere orkest willen spelen.”

Een verhaal met alleen maar winnaars, dus. Dat maakt het Nij Talint Orkest een succes. Ook in andere delen van Friesland is de belangstelling voor dit initiatief groot. Zelfs in Zeist is dit project al geadopteerd. Het Mienskipsorkest behoudt daar overigens gewoon de Friese naam. ,,Ze vinden het leuk klinken.”

De KNMO, de muziekkoepel voor instrumentale amateurmuziek in Nederland, heeft eveneens al contact opgenomen met Guus. ,,Het is uniek wat er gebeurt”, vertelt hij. ,,Het ledenaantal neemt bij elk orkest af. Dit gaat daartegen in.”

Plezier hebben

Twee Mienskipsorkesten - en meer in aantocht -, tientallen enthousiaste muzikanten en muziekverenigingen die hun ledenbestand weer zien groeien. Het kan niet anders, of de Nij Talint Orkesten en bijbehorende Mienskipsorkesten gaan een florissante toekomst tegemoet. Dat is precies wat Stichting Nij Lûd graag wil: zoveel mogelijk mensen het plezier van samen muziek maken laten ervaren.

Op 19 september is in Gau een fonkelnieuwe Nij Talint Orkest gestart, op 3 oktober is Woudsend aan de beurt. Pieksma roept belangstellenden op zich vooral aan te melden. ,,Heb je altijd al een instrument willen leren bespelen? Het is nooit te laat, dus grijp je kans.”

Meer informatie: www.facebook.com/nijtalintorkest

Martine van der Linden.