Jonge organist (25) houdt het luchtig bij herfstconcerten

SNEEK Met 25 lentes is Bob van der Linde 's lands jongste bespeler van de beiaard, het klokkenspel hoog in de toren. Daarnaast is hij de vaste organist van de Martinikerk in Sneek. Dinsdag gaf hij er zijn eerste van vijf wekelijkse orgelconcerten.

„Heel bijzonder”, zo omschrijft Van der Linde het optreden dat om 13.00 uur begon. Hij was dertig minuten te horen op het Schnitger/Van Dam-orgel. „Zo lang aan een stuk heb ik nog niet voor Sneek mogen spelen. Ik heb gekozen voor een aantal klassieke werken. Onder anderen van Felix Mendelssohn en Carl Philipp Emanuel Bach, de zoon van Johann Sebastian Bach. Geen stukken die zwaar op de maag liggen; dat vond ik niet passen zo rond lunchtijd. Ook omdat het de eerste herfstdag was, heb ik het luchtig gehouden. De dagen worden nu donkerder. Dan is vrolijke muziek fijn. Hoewel het af en toe best ernstig mag klinken, hoor.”

Verhuisd naar Sneek

Na het spelen van de laatste noten haastte Van der Linde zich naar huis. Zijn woning bevindt zich niet ver van de kerk. „Het staat nu vol met verhuisdozen, ik ben druk aan het uitpakken. Afgelopen maandag ben ik verhuisd vanuit Amersfoort. Ik heb daar vijf jaar gewoond in verband met mijn beiaardstudie aan de Nederlandse Beiaardschool.” Afgelopen januari volgde Van der Linde Dirk S. Donker op als organist van de Martinikerk en de Oosterkerk. „Ik heb er ontzettend veel zin in om hier te wonen. Ik voel me zeer welkom en vind Sneek, met zijn water, een mooie stad. Maar ik woon nu een stuk verder van veel vrienden, dat wel.”

Minder concerten

Vanuit Sneek zal Van der Linde vaak op reis gaan. Hij speelt op diverse plekken in het land. Naast organist bij de protestantse kerk in Sneek is Van der Linde de stadsbeiaardier van Arnhem en Oudewater en speelt hij eens per maand bij een middagdienst van de Anglican church in zijn geboortestad Zwolle. Hij geeft bovendien beiaardconcerten in binnen- en buitenland. Van Barcelona tot Katwijk aan Zee, Berlijn tot Venlo; op veel plekken klonk zijn muziek boven de daken. De Dom in Utrecht is zeker geen onbekend terrein. Net als de Onze Lieve Vrouwetoren van Amersfoort, waarop hij vorig jaar op Koningsdag het koningslied speelde voor de koninklijke familie. „Helaas heb ik deze zomer wat minder concerten kunnen geven in verband met de coronamaatregelen. Ook de orgelconcerten van de Martinikerk gingen niet door. Met deze dinsdagconcerten, de laatste is op 20 oktober, kunnen we nu wat terug doen.” Door de coronacrisis zijn ook de kerkdiensten ingrijpend veranderd, gaat hij verder. „In het begin waren de diensten online te volgen, via YouTube. Toen het weer toegestaan was, vonden er diensten in de kerk plaats. Maar met z'n allen zingen mag nog niet. Dit wordt op verschillende manieren opgelost. Soms staat een solist te zingen in plaats van tweehonderd man.”

Eerste stappen

Van der Linde behaalde in 2017 zijn bachelor aan het Utrechts Conservatorium, met als hoofdvakken orgel en kerkmuziek. Twee jaar later slaagde hij voor de master. „Bij ons thuis in Zwolle stond een piano en ik ging op mijn twaalfde op orgelles”, herinnert Van der Linde zich nog van zijn eerste stappen op het muzikale pad. „Mijn docent was ook de beiaardier van Zwolle. Ik vond het een imposant instrument en wilde het ook graag leren bespelen. Van het een kwam het ander.” Hij twijfelde nog wel even bij de keuze voor een vervolgstudie, want werken in de kunsten gaat gepaard met onzekerheid. „Ik vroeg mezelf af: wat wil ik nou echt? Muziek maken en het van waarde zijn voor anderen. Toen ben ik er vol voor gegaan.”

De jongste

Talentvol als hij is heeft Van der Linde prijzen gewonnen op verschillende (inter)nationale beiaardconcoursen, zoals drie jaar geleden in het Amerikaanse Springfield. Zelf ziet de jongste beiaardier van Nederland zich niet als een inspiratiebron. „Het is niet mijn doel dat zoveel mogelijk mensen de beiaard of het orgel gaan bespelen. Wel hoop ik dat mensen met een ander oor naar de muziek gaan luisteren. Die is helemaal niet saai en gezapig. Of je kunt horen dat ik jong ben? Dat laat ik graag aan de luisteraar over. Maar dat je voor de orgelconcerten in de Martinikerk verzoeknummers kunt insturen via kerkmuziek@pknsneek zou je kunnen zien als iets van een jongere generatie. Ik wil niet opleggen wat ik zelf mooi vind, maar speel graag stukken waar anderen blij van worden.”