OPA in nieuw jasje haalt weer oud papier op

SNEEK OPA Sneek komt na vijf maanden weer langs voor oud papier. De ophaalservice is vanaf nu niet meer gratis. Klanten kunnen kiezen uit abonnementen. Daarnaast rijden de witte busjes met groene letters een kortere route.

Zonder deze aanpassingen was het volgens bestuurslid Peter Lichthart gedaan met OPA (Oud Papier Aktie). De prijs van oud papier daalt namelijk in rap tempo. „Per maand halen we vijftig tot zestig ton op. Een paar jaar geleden kreeg je 150 euro per ton, nu nog zo'n 20 tot 30 euro. Tegelijk zijn de kosten van papierverwerking gestegen. Veel andere ophaaldiensten in het land zijn al gestopt. Als we door waren gegaan op de vertrouwde manier, was het ook ons niet meer gelukt om de kosten te dekken.”

OPA

OPA haalt al ruim veertig jaar wekelijks oud papier en karton op bij bedrijven, scholen, instellingen en particulieren in Sneek. Het begon in 1974 met een groepje vanuit de gereformeerde kerk die de verbouwing van de Zuiderkerk financieel wilde steunen. Toen de actie was geslaagd, bleef de ophaalservice bestaan.

Momenteel telt OPA dertig vrijwilligers. Lichthart werd afgelopen februari benoemd tot secretaris. Daarmee kreeg het stichtingsbestuur een bak aan management- en marketingervaring in huis. Lichthart reisde de afgelopen twintig jaar als business consultant namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar ontwikkelingslanden. „Ik heb een paar honderd bedrijven gecoacht op het gebied van exportmarketing gericht op Europa, onder meer in India, Vietnam, de Filippijnen, Pakistan en de Balkan.”

Abonnementen

De 63-jarige Sneker haalde met het bestuur flink de bezem door OPA. Voor de komst van Lichthart was het al duidelijk dat er betaald moest gaan worden door klanten. Maar hoe? Samen bedachten ze drie abonnementen. Wekelijks langskomen kost 40 euro per maand, tweewekelijks 25 euro en een keer per maand 12,50 euro. Wie voorheen zelf oud papier langs bracht bij het OPA-terrein op De Hemmen kan dit gratis blijven doen. Lichthart: „Veel bestaande klanten hebben een abonnement afgesloten. Wij kunnen hen als vanouds blijven ontzorgen met hun oud papier en karton. We zien ook dat zakelijke klanten maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en daarom graag onze goede doelen blijven steunen.” OPA schenkt haar opbrengst van oudsher aan allerlei kerkelijke, sociale en culturele instellingen in Sneek en omgeving. "OPA is sterk gericht op de medemens", aldus Lichthart. „Zeventig tot tachtig procent van onze opbrengst gaat naar lokale goede doelen. Bijvoorbeeld de voedselbank, de kinderboerderij, Stichting Schuilplaats en palliatieve zorg. Met het overige deel steunen we internationale humanitaire hulporganisaties.”

Betere routes

Lichthart en een vrijwilliger gingen ook aan de slag met de routes van de busjes. „Ze reden voorheen kriskras door Sneek. Niet erg efficiënt. Om zo weinig mogelijk te verspillen, hebben wij kortere routes opgesteld. In de wijken zijn vanaf nu zeven verschillende teams met twee bussen actief. Ze komen langs op dinsdag, woensdag of donderdag.” Dinsdag 1 september was de eerste OPA-rit in bijna een half jaar. De vrijwilligers - in verband met corona momenteel twee per bus, in plaats van drie - krijgen onderweg veel positieve reacties, vertelt Lichthart. „Klanten zijn sowieso ontzettend blij dat we na maanden weer langskomen. Sommigen zaten met flinke stapels papier en karton. Ook de medewerkers van OPA zijn tevreden over de vernieuwingen. Ze vinden de planningen duidelijk, hoewel het voor sommigen ook wel even wennen is.”