Nieuwe technische commissie voor IFKS

Met de benoeming van een nieuwe technische commissie is Skûtsjevereniging IFKS bestuurlijk weer operationeel. Tijdens de algemene ledenvergadering zaterdag in Heeg kwam er een klap op.

De vorige technische commissie stopte afgelopen maart. Tijdens de schippersvergadering in november werd duidelijk dat een aantal leden van de commissie die de skûtsjes controleren, zich onheus bejegend voelden door schippers van de vloot. Het leidde er (mede) toe dat de leden hun werk neerlegden.

Veel gedoe ontstond nadat 21 schippers afgelopen seizoen te laat waren met de betaling van het inschrijfgeld of het doorgeven van technische gegevens. Dat had tot uitsluiting kunnen leiden, maar het IFKS-bestuur besloot dat een extra betaling van 150 euro afdoende was.

Boos

De meeste schippers boden later volgens het bestuur excuses aan, maar drie schippers reageerden boos. Twee van hen stuurden een boze e-mail, een liet zich tijdens een vergadering negatief uit. Volgens commissielid Aize Wijnstra werd bovendien op een ander moment door een schipper gesproken over ‘nazipraktijken’. Het IFKS-bestuur zei eerder al dat het daarvan niets wist.

De voormalig voorzitter van de commissie, Harm Kuipers, wordt opgevolgd door Walle Hoekstra. De leden stemden zaterdag in met zijn benoeming als bestuurslid van de IFKS. De andere leden van de commissie (die niet in het IFKS-bestuur zitten) zijn: Durk Overwijk uit Workum (scheepsbouwer van beroep), Dirk van Driel uit Groningen (betrokken bij varend erfgoed) en Robin Hoekstra uit Grou (keurder van beroepsschepen)

Behalve Hoekstra zijn ook Age Bandstra en Janka Koch door de leden goedgekeurd als bestuurslid voor respectievelijk wedstrijdzaken en als secretaris. Froukje Osinga uit Franeker is benoemd tot schipperslid.