Veelbelovende start van jeugdig Menhir

SNEEK Het basketbalseizoen 2020-2021 is voor de heren van ESBC Menhir goed begonnen. Een sterk verjongde selectie had in de openingswedstrijd drie kwarten lang weinig moeite met de studenten van Moestasj uit Groningen. De teller stopte 94-64.

De Sneker ploeg is in vergelijking met vorig seizoen behoorlijk veranderd. Maar liefst zeven spelers namen afscheid na het door Covid-19 danig ingekorte seizoen 2019-2020. Van die zeven sloot topspeler Mats Haven toch weer aan bij de selectie, die naast oudgedienden Gerlof Velthuis, Ali Carti en Jeroen Zantingh bestaat uit de spelers die dit jaar te oud zijn geworden voor de U22 en nog een paar jongere jongens die ook al met de grote mannen mogen meedoen. De hoop is dat Willem Dorenbos en Niels Haven zich ook nog bij de ploeg gaan voegen. Er wordt ook veel serieuzer getraind dan voorheen. Het herenteam traint nu een keer per week samen met de oudste jeugd. Arnold van der Meulen heeft na een zware ziekte de energie teruggevonden om training en coaching op zich te nemen.

De thuisploeg moest het nog doen zonder Velthuis en Carti, maar schoot uit de startblokken. Al snel was duidelijk dat het verschil dicht bij de basket gemaakt kon worden. Met name Johannes Idsinga was een niet te stoppen speler. Hij zou 18 van zijn 20 punten in de eerste helft maken. De Snekers liepen via 11-3 snel uit naar 24-8 na tien minuten. In het tweede kwart was de jonge Jurre van der Meer degene die de meeste punten (10) scoorde. Hoewel ook Moestasj nu vaker tot scoren kwam keken de Groningers toch tegen een 55-26 achterstand aan bij rust.

Ook in het derde kwart hadden de Snekers het beste van het spel. Nu was het Wouter Kruis die met een paar fraaie acties opviel. Hij scoorde al zijn 11 punten in de tweede helft. Na dertig minuten stond een 82-44 tussenstand op het bord en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Menhir kon het hoge tempo niet volhouden en liet nu ook verdedigend veel steken vallen, zodat Moestasj nog iets terug kon komen.

De start is dus veelbelovend. Er zijn nog genoeg spelonderdelen die veel beter kunnen, maar dat dit Menhir een flinke impuls aan jong talent heeft gekregen is goed te zien. Volgende week wacht met Exercitia een oud en ervaren team de ploeg op in Eelde.