COLUMN | Prinsjesdag: Kale bedoening?

De column moet een week vóór het verschijnen van de krant worden ingeleverd. Gokken dus hoe de aanwezigen erbij zitten. O ja, die hoofddekselshow! Hoe zouden de dames van de Staten-Generaal er dit jaar bijzitten? De koets weg, nu ook de ‘hoedjes’? Creatief denkend ‘zag’ ik het al.

De decadente hoedenshow die de laatste jaren op gang kwam werd ook steeds absurder. Het begon met hier en daar een hoed. Het werd een ‘verplichting’ (vonden de dames) dat je een hoed droeg bij Prinsjesdag. Als waren ze van de zwartekousenkerk… Zó Calvinistisch bleven de vrouwen niét in Den Haag, dat het soberheid uitstraalde. Het werd een bonte verzameling van ‘helmen, vreemde draaisels en vliegende schotels’. Vrolijke dingen. Carnaval in september? Ons de gek aansteken? Was dit weerspiegeling van volkswil? Het oog wil ook wat…, zeggen bewonderaars van dit arrogante gedoe. Ik las dat zo’n 10 VVD-kamerleden dit jaar de uitnodiging voor de bijeenkomst afslaan. Als dat dames zijn dan hebben we 10 mutsen minder in de kerk!

Eergisteren zag ik een ‘show’ waarin de realiteitszin was teruggekeerd bij de Statengeneraal. Vrouwen waren daar gisteren het beeld van ‘nieuwe soberheid’ die de regering vraagt. Het ethisch besef van Kamerleden, dat zij niet boven de werkelijkheid staan, was zichtbaar. Fijn! Ze hadden het voorbeeld gevolgd wat mevrouw Arib (voorzitter 2e kamer), die dat vorig jaar al gaf! Dit jaar zaten ze er in hun natuurlijke outfit, met keurig kapsel, zoals jij en ik er bijlopen. Coronaproof. Niks geen hoedjesshow. Wat een weldadige uitstraling toonden die volksvertegenwoordigers namens jou en mij! Had mevrouw Arib hen er op gewezen? Dat je die flauwekul nú niet moest handhaven, tegen de achtergrond van de zorgen en ellende van zo vele Nederlanders? Tegen de achtergrond, dat duizenden mensen geen nagel hebben ‘om de kont te klauwen’ door het geblunder van de Belastingdienst? Wat kost zo’n hoed gemiddeld? € 500? Nou ja, natuurlijk betaald van de onkostenvergoedingen. Wat keek Grapperhaus bedroefd. Net geen traantje! Voor hem ook een kale bedoening… Je kon de treurigheid van veel gezichten scheppen. Voilà, goed dat we bij de realiteit bepaald werden. Dat er óók in de Grote Kerk het besef was, dat bij de tekorten en het gedraai en geblunder, je geen sprookjesgedrag moet vertonen.

Over sprookjes… Er was eens een jongentje die niét meedeed aan het ‘ahh- en ohh-geroep’ van jan-en-alleman, dat de keizer zulke mooie kleren droeg, toen de naakte Keizer in zijn gouden koets passeerde. ‘De keizer heeft geen kleren aan’, riep hij. Poeh, steen in de vijver, de ogen waren open gegaan. Arib had ze al open! Doe maar gewoon. Géén rijtoer dit jaar. Kale bedoening?

Zonder onze W&M in de koets, wordt het dit jaar economisch al een heel andere toer! Want dát ervaren wij. Nu al 90 miljard tekort. De treurigheid door Corona bracht ons met elkaar tot het besef weer normaal te doen, toch? Frutsels en fronsels weg! Mooi dat dit werd gedemonstreerd gisteren in de Grote Kerk!

Het zal toch niet waar zijn dat mijn voorspelling niet klopt? Dan eet ik mijn hoed op!

Joute de Graaf.