De zeven zussen nu ook in gebreide en gehaakte deken

SNEEK Nationaal en internationaal wordt er gesmuld van de boeken van Lucinda Riley over de zeven geadopteerde zussen, die wereldwijd op zoek gaan naar hun roots. Het zette de creatieve dames Akkelien Smink en Wietske Meindertsma – enthousiaste fans - aan tot het breien en haken van een heuse 7 zussen deken.

,,Ik ben in 2019 begonnen met het lezen van de zeven zussen-serie”, zegt Wietske Meindertsma. ,,Ik vond de boeken vanaf het begin echt heel leuk! De verhalen, de onderlinge verbanden en alle avonturen die de zussen beleefden in allerlei landen. Ik ben zelf in het Lake District geweest, waar Star in het derde deel onder andere naartoe gaat. Het inspireerde mij in zoverre, dat ik toen helemaal de boeken wilde vertalen naar een project om te haken.” ,,Ik ben wat later begonnen met de serie te lezen”, zegt Akkelien Smink. ,,Ik vond het derde deel ‘’Schaduw” wat saai, maar wist wel gelijk dat ik de techniek schaduwbreien wilde gebruiken. Je breit steeds twee naalden van een kleur. Van bovenaf zie je streepjes, van de zijkant zie je een motief verschijnen, een heel leuk effect. De Engelsen noemen het ook wel ‘illusion’ of ‘shadow knitting’.”

De Sneker dames hebben allebei een andere achtergrond wat handwerken betreft. Akkelien leerde breien op school, toen er nog echt handwerken werd gegeven. ,,Maar ik leerde het ook van mijn beppe en mijn moeder. Later op de havo kreeg ik textiele werkvormen, daarna deed ik de PA. Toen ik zwanger was breidde ik zelf een mutsje. Daarna heeft het een hele tijd stilgelegen, maar de laatste jaren handwerk ik weer meer.” Wietske: ,,Ik ben begonnen te haken toen ik moeder werd. Ik had in gedachten dat ik mijn dochter voor een fotoshoot op een zelfgemaakte deken of met een gehaakt mutsje wilde vastleggen. Ik ben toen op haakles gegaan en volgde via YouTube diverse lessen. Dit alles is zo’n zes, zeven jaar geleden, het handwerken kwam toen echt opzetten. In de huidige coronatijd hebben ook veel mensen het ontdekt, bijvoorbeeld doordat ze in quarantaine moeten. Het is een hele fijne hobby. Het werkt voor mij heel mindfull. Als ik haak moet ik wel verplicht stilzitten op de bank, haha.” ,,Ik brei ook voornamelijk ’s avonds thuis op de bank”, vertelt Akkelien. ,,Bij sommige programma’s kun je prima breien, bij Scandinavische detectives wordt het wat lastiger.”

Wietske en Akkelien hebben elkaar online ontmoet bij ‘Breiclub.nl’, waarvoor ze allebei schreven en ontwierpen. Akkelien: ,,Wij waren ambassadeurs voor de club. Zij hebben zo’n 30.000 volgers. Gemiddeld schrijf ik nog twee keer per maand blogs voor de breiclub.” ,,Op Facebook is handwerken echt booming”, legt Wietske uit. ,,Het is zo groot, mensen delen veel. En daarmee komen we uit bij onze speciale 7 zussen dekens, die bestaan ieder uit zes delen (deel zeven van de boekenserie komt naar verwachting in 2021 uit, AdV), al hebben we besloten gelijk patroon één tot en met zes in één keer als download aan te bieden. Qua kleur hebben we gekozen voor blauw en wit, net als de sterrenhemel (de zeven zussen zijn vernoemd naar een sterrenstelsel, AdV). En er komen diverse patronen in voor, bijvoorbeeld bouwstenen, omdat in deel een speksteen en bouwen veel voorkomt. En in deel twee staat zeilen centraal, dus daaruit heb ik bootjes als thema gekozen. Verder wil ik niet teveel verklappen…” ,,Ik heb in mijn deken in ieder gedeelte een ster gebreid”, zegt Akkelien en ze laat haar deken zien. ,,We zijn in september 2019 begonnen te brainstormen over de dekens. Wat voor thema’s zitten er allemaal in de boeken? Het was de eerste keer dat we samenwerkten. In zes weken had ik mijn deken af, ging helemaal los.” ,,Bij mij duurde het wat langer”, zegt Wietske en ze lacht. ,,De uiteindelijke patronen wilden we graag vertaald hebben en we vonden ook vrijwilligers die wilden test breien of haken. De coronatijd was daar natuurlijk een goede tijd voor. De dekens zorgen voor blijvende herinneringen aan de boeken. Het overlappende thema: Waar kom ik vandaan? sprak mij persoonlijk erg aan. Ik ben niet geadopteerd, maar heb wel een zekere zoektocht naar mijzelf gemaakt.”

De dekens zijn sinds 11 september en tot en met 24 september te zien bij de DEVO in Sneek. Daar zijn ook alle benodigdheden te krijgen voor het maken van de dekens. ,,Er is al een goede aanloop bij de DEVO”, zegt Akkelien. ,,Heel leuk om mee te maken!” ,,Nou ja, als je als twee Sneker ontwerpers ergens een plekje zoekt voor je werk, dan moet het wel daar zijn”, aldus Wietske.

Sinds gisteren (woensdag) staan de patronen van de dekens online en kunnen mensen ze tegen een kleine vergoeding downloaden. Via de patronensite Ravelry kun je het gewenste patroon downloaden in het Nederlands, Engels of Duits én gelijk aan de slag gaan. De benodigdheden en meer informatie over de dekens zijn te vinden op debreimeisjes.blogspot.nl en lief-gehaakt.blogspot.nl. Een klein gedeelte daarvan gaat naar een goed doel: Oxfam Novib.

,,Ik vind dat er momenteel zoveel speelt in de wereld, ook voor gezinnen met corona”, zegt Wietske. ,,Ik houd van echte vrouwen- en meisjesdoelen”, legt Akkelien uit.

,,Dit goede doel sluit ook mooi aan bij de zussen. ‘Wij vrouwen moeten elkaar een beetje helpen’, zei mijn schoonmoeder altijd. En dat doen we dus op deze manier.”

Het samenwerken is Akkelien en Wietske goed bevallen, maar er zijn op dit moment geen concrete plannen voor de toekomst. Wietske: ,,Het was heel leuk, dus wie weet. Momenteel ben ik bezig met een meisjessjaal, daarbij laat ik me inspireren door mijn dochter. Ook ontwierp ik een andere sjaal voor in het vliegtuig, want we zouden deze zomer op vakantie gaan naar Griekenland, maar dat ging niet door. De sjaal heet dan ook: ‘not going to Greece’. Inspiratie komt soms zomaar, ik maak daarom altijd notities in mijn telefoon. Dan zie ik bepaalde steken of kleuren al helemaal voor me.” ,,Inspiratie is inderdaad een bijzonder iets”, vindt Akkelien. ,,Ineens weet je het: zus of zo ga ik doen.” Naast veel creativiteit levert handwerken de dames ook veel sociale contacten op. Vriendinnen beginnen ineens ook met haken of breien en onderling wordt er veel over uitgewisseld. ,,Dat is het leuke eraan”, zegt Akkelien tot besluit, ,,Mensen ontmoeten met allemaal dezelfde hobby.”

Amanda de Vries.