Kinderboerderij Sneek weer dagelijks open

SNEEK Maanden was het vanwege de coronamaatregelen stil bij Kinderboerderij Sneek. In juli ging het park 's weekends weer open. Sinds vorige week zijn bezoekers ook doordeweeks welkom.

Voor manager Adraste Sijbesma begint het weer als vanouds te voelen. Kinderboerderij Sneek, een locatie van zorgondersteuner Wil, is nu weer zes dagen per week open. „We hebben de bezoekers gemist”, zegt ze. „Maar andersom ook. De kinderboerderij is een favoriet uitstapje. Zo zien we veel opa's en oma's met kleinkinderen.” De kinderboerderij hoopt op een mooie, lange nazomer. Door de lockdown die 16 maart inging is het een „rampseizoen” geworden. „Normaal ontvangen we in het voorjaar en zomer tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers, met daarbij veel schoolreisjes”, illustreert Sijbesma.

Meewerkers thuis

De coronaklap kwam hard aan bij de 'meewerkers', oftewel de cliënten van Wil. Verdeeld over drie groepen - groen, dieren en horeca - werken er 25 mensen met een beperking bij Kinderboerderij Sneek, onder begeleiding van medewerkers en vrijwilligers. „De lockdown was heftig voor ze”, vertelt Sijbesma. „Onze cliënten genieten van de werkzaamheden, zoals het voeren van de dieren, onderhouden van het park, bakken van patat en controleren van kaartjes. Het contact met de bezoekers is ook heel belangrijk. Dit viel allemaal weg. Gelukkig zijn veel cliënten nu weer terug.”

Dat de 'meewerkers' thuis kwamen te zitten, was volgens Sijbesma onvermijdelijk. „Het gaat om een kwetsbare groep. Een groot deel woont in woonvormen met anderen. Wij dragen een verantwoordelijkheid; onze mensen moeten in een veilige omgeving werken. Maar we lieten niemand zitten! Een paar keer per week belden we met iedereen om te horen hoe het ging, al dan niet met een beeldverbinding. Veel cliënten konden op hun woonplek meedoen aan dagbesteding. Was dat er niet, dan zorgden wij ervoor dat ze thuis leuke werkzaamheden kregen. Zo hebben andere locaties van Wil hulp gekregen met bijvoorbeeld inpakken en montage.”

Coronamaatregelen

Op de kinderboerderij gelden de adviezen van de RIVM. „Dat gaat allemaal hartstikke goed”, zegt Sijbesma. „Kinderen hoeven gelukkig ook geen anderhalve meter afstand te houden.” Het terras en restaurant zijn weer open. De winkel nog niet. Die ruimte is nodig zodat de groep 'meewerkers' coronaproof kan pauzeren. Zij komen met taxibusjes naar de kinderboerderij, wat door de coronamaatregelen wel lastiger is geworden. Sijbesma: „Er mogen minder cliënten in een busje zitten. Dit betekent dat er meer ritten en chauffeurs nodig zijn, wat meer geld kost.”

Kinderboerderij Sneek, voorzien van nieuwe trapfietsjes en roeibootjes, is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. In de herfstvakantie ook op maandag. Op zaterdag en zondag is het park van 10.00 tot 17.00 uur toegankelijk. Kaartjes kunnen als vanouds aan de deur worden gekocht. Reserveren is niet nodig. "We hebben niet de capaciteit om de telefoontjes en mailtjes te beantwoorden", aldus Sijbesma. Wel geldt er een maximum aantal bezoekers: 150 stuks. „We houden bij de ingang met een scorebord de stand bij. Maar tot nu toe hebben we niemand hoeven weigeren bij de ingang.”