Slowtriatlon is niet voor recordjagers

GAASTMEER De Slowtriatlon, een wereldprimeur in Gaastmeer en omgeving, was zaterdag een groot succes. Organisator Fons van Rooij glunderde dan ook vol trots, van oor tot oor. ,,Zo’n eerste keer is heel spannend. Maar alles verliep zoals gehoopt.”

Met 120 deelnemers was de startlijst van de Slowtriatlon goed gevuld en het gros van de deelnemers liet na de finish al weten bij een volgende editie graag weer van de partij te zijn.

De eerste Slowtriatlon werd afgewerkt in de achtste of kwartvariant: 500 meter of 1000 meter zwemmen, 20 of 40 kilometer fietsen en 5 of 10 kilometer wandelen.

Het zwemmen gebeurde in De Grons, bij startlocatie camping Gouden Plakje in Gaastmeer. ,,500 meter klink niet als heel ver, maar in open water is het wel even wat anders dan in een verwarmd 25 of 50 meter zwembad”, aldus Van Rooij.

Niets voor voor niets nam hij als organisator dan ook extra voorzorgsmaatregelen om dat onderdeel veilig te laten verlopen. ,,Ik ben er zelf vrijdag nog even in gegaan en het was eerder 17 dan 18 graden.” Met een lach: ,,Fris dus, ja.”

Niet alle deelnemers droegen een wetsuit, en dus waren er extra boeien en boten op het water. ,,Je wilt niet hebben dat mensen door de kou bevangen raken op het open water en dan niet meer weten waar ze heen moeten. En dat is een voordeel van een Slowtriatlon; dan passen we het gewoon een beetje aan.”

Want hoewel het natuurlijk een sportief evenement is; het ging simpelweg niet om de tijd aan de finish, zoals de naam al doet vermoeden.

,,Er waren een paar deelnemers die wel graag snel wilden, zoals je ook mensen hebt die de Fietselfstedentocht zo snel mogelijk willen afleggen terwijl het een toertocht is. Daar hebben we overigens geen probleem van gemaakt. Die mensen hebben we gewoon als eerste laten starten, dan hadden ze de ruimte om te hardlopen in plaats van wandelen of sneller te fietsen.”

En uiteindelijk zaten er zoveel obstakels in het parcours dat echt racen er ook nauwelijks in zat vertelt Van Rooij. ,,Het pontje in IJlst bijvoorbeeld. Die gaat gewoon niet sneller dan hij gaat.”

Maar lanterfanten? Nee, ook dat was geen optie. ,,Je moet wel een goede conditie hebben voor een Slowtriatlon. Van Bolsward naar Gaastmeer fietsen met windkracht 4 vol tegen, dat ga je wel voelen. Dus het is zeker niet voor watjes. Maar het gaat er ook om dat je wel geniet van wat er om je heen te zien is. Het is geen kwestie van alleen maar doorrammen, de route afleggen en dan achteraf denken ‘waar ben ik eigenlijk allemaal geweest?’. Dus niet zoals zo’n fietsgroepje in een lint op zondagochtend die alleen maar naar de band van hun voorganger kijken.”

De reacties Van Rooij na afloop veel waarde aan hechtte waren die van deelnemers die zeiden anders nooit een triatlon zouden hebben gedaan. ,,Zonder het competitie-element leek het ze wel leuk. Hoe vaak zie je niet bij evenementen dat recreanten, want dat zijn het merendeels, hun medesporters uit het oog verliezen? Die meute, daar hebben sommige mensen geen zin in.”

In 2021 komt er zeker een tweede editie stelt Van Rooij. ,,Al denk ik ook al na over verschillende edities door heel Nederland. Het ene jaar in de ene helft van de provincies, het andere jaar in de andere zes. Sowieso komt er volgend jaar ook een hele slowtriatlon. De eerste dag 3,8 kilometer zwemmen, dan twee dagen met elk 90 kilometer fietsen en dan tot slot in twee dagen 42 kilometer lopen. Prachtig toch?!”

Niels van Marle.