Sneker korfbalsters Tessa Remery en Lotte Schrijver klaar voor avontuur in hoofdklasse

SNEEK Tessa Remery en Lotte Schrijver leerden korfballen bij De Waterpoort, maar spelen tegenwoordig bij Mid Fryslân. Bij de club uit Grou en Reduzum kunnen ze hun krachten meten op hoofdklasseniveau en die uitdaging past bij de twee 25-jarige speelsters uit Sneek.

,,Ik speelde op mijn achttiende in het eerste van De Waterpoort, ik meen tweede klasse, en ik miste een beetje de uitdaging”, weet Schrijver nog goed. ,,Samen met Tessa heb ik toen een keer meegetraind bij Mid Fryslân en toen was ik er snel uit.” Inmiddels is ze bezig aan haar zevende seizoen in rood-zwart.

Voor Remery is het pas haar tweede jaar bij de club. Zeven jaar geleden vond ze de tijd nog niet rijp voor een overstap, maar in 2019 paste de ambitie van Mid Fryslân ook bij die van haar. ,,Ik vond het eerst nog té leuk bij De Waterpoort en ik wilde ook gewoon graag zo hoog mogelijk komen met mijn eigen clubje.” Maar toen dat plafond (eerste klasse) was bereikt, voelde Remery dat ze alsnog de sprong moest wagen.

In de overgangsklasse kon ze vorig seizoen goed mee, zo bleek al snel. ,,Ik ben benieuwd of ik het volgende stapje omhoog ook kan zetten. Gelukkig hou ik wel van een uitdaging, dat is altijd zo geweest. Ik heb er een hekel aan als er op de training iemand sneller is dan ik of wanneer ik een treffer om de oren krijg. Dan wil ik er gelijk twee scoren om het goed te maken.”

Schrijver moet het voorlopig even rustig aan doen. In de voorbereiding liep ze in een wedstrijd een blessure aan haar voet op. ,,Megafrustrerend zoiets. Dan mag je na al die maanden zonder korfbal door corona eindelijk weer los, maar kun je niet”, treurt Schrijver, die de hoofdklasse zaal al wel eens meemaakte.

,,Er zal zeker een tandje bij moeten als je het vergelijkt met afgelopen seizoen in de overgangsklasse. In de hoofdklasse moet je harder werken om vrij te komen en zuiniger zijn met de kansen die je krijgt.”

Maar eerst wacht nog het eerste deel van het veldseizoen. Remery en Schrijver willen met Mid Fryslân een plekje in de middenmoot veroveren. Schrijver: ,,Het liefst eindigen we zelfs bij de eerste vier, het linkerrijtje. Er zijn een paar clubs die waarschijnlijk beter zijn dan wij, maar teams als SCO of Heerenveen moeten wij sowieso verslaan en wie weet kunnen we tegen de topteams een keer stunten.”

Remery korfbalt dan wel niet meer bij De Waterpoort, ze is nog altijd volop betrokken bij de vereniging. Ze beheert het wedstrijdsecrtariaat in Sneek en haar vriend Nick Huitema speelt in het eerste team. ,,Ik heb bij de eerste oefenwedstrijd ook gewoon staan kijken. De Waterpoort is nog altijd mijn club. Maar bij Mid Fryslân heb ik het ook enorm naar mijn zin. Het is een jonge selectie, maar wel met voor mij de perfecte combinatie tussen fanatiek zijn en voor het hoogst haalbare gaan èn plezier maken met elkaar. Dat past gewoon goed bij mij.”

Schrijver, voor wie het lijntje met haar oude club wel wat dunner is geworden in de loop der jaren, onderschrijft de woorden van haar teamgenote en vriendin. ,,Wel is er een duidelijk verschil in de zin dat bij De Waterpoort eigenlijk iedereen wel uit Sneek komt en het niveau heel divers is. De selectie van Mid Fryslân heeft dus ook spelers en speelsters, zoals wij, van buiten Grou of Reduzum. Dat heeft alles te maken met het niveau waarop en de ambitie waarmee we spelen.”

Overigens was Remery nog even bevreesd dat de coronacrisis de promotie in de zaal zou dwarsbomen. ,,We waren de kampioenswedstrijd al aan het voorbereiden toen de competitie werd stilgelegd. Daarna bleef er lang onduidelijkheid over wat er zou gebeuren, terwijl het veld al ‘niet gespeeld’ werd verklaard. Uiteindelijk kwam het toch goed en ik denk ook wel terecht. We waren gewoon de beste ploeg.”

Niels van Marle.