Seizoenopener thriller voor squashclub De Stolp

SNEEK Competitie-squash is een teamsport. Hoewel je als speler alleen op de baan staat, maken de vier spelers samen het resultaat van de avond. In de eerste ronde van het nieuwe seizoen bewezen de spelers van De Stolp2 dit in de strijd met het relaxt spelende Bussum, dat met een uitdagende opstelling van hoog gerankte spelers kwam opdagen. Op de nationale ranglijst worden spelers gerangschikt op basis van barema’s van de laagste (D4) naar de hoogste (A1).

In de eerste wedstrijd zette Xander Jongejan (D1) een matig resultaat neer door 0-3 te verliezen van zijn kalm spelende tegenstander (C1). Na een snel verloren eerste game leek hij zich in de tweede game te herpakken, maar in de derde game kon hij geen druk meer zetten: 4-11, 9-11, 5-11.

Imco Bakker (C2) trof een leep spelende tegenstander (B3), die probeerde elke bal kort af te maken, wat hem vaak lukte. Bakker ging voor de rally’s, maar daar ging zijn tegenstander niet in mee. Hij streed hard om punten terug te winnen en kwam dichtbij: 9-11, 11-7, 7-11, 8-11. Door dit 1-3 verlies kwam de tussenstand op 1-6 voor Bussum.

Lukas van der Sluis (C1) had de taak om het team zicht op winst te geven, wat hem knap lukte. Hij kwam sterk uit de startblokken tegen zijn op papier sterkere tegenstander (B2). De eerste game kende een paar spannende tie-breaks, waarbij Van der Sluis het koelbloedigst bleef en de winst naar zich toe trok. In de twee volgende games trakteerden de aan elkaar gewaagde spelers het op onderlinge afstand geplaatste publiek op aantrekkelijk squash met mooie lange rally’s. Van der Sluis won beide games met het minimale verschil: 16-14, 11-9, 11-9. Zo gaf hij het team een kans op winst door de tussenstand op 4-6 te zetten.

De debuterende Hylke Dijkstra (C2) ging vervolgens de baan op met de opdracht om met 3-0 te winnen van weer een hoger gerankte speler (C1). Deze druk was hoog, maar Dijkstra kwam dichtbij. Door hard werken pakte hij de eerste twee games en herstelde hij de balans (6-6 in games). De derde game van de vierde wedstrijd werd cruciaal; bij winst zou De Stolp de avond winnen, maar Dijkstra verloor hem nipt. Toch sleepte hij er een gelijkspel uit voor het team door de laatste game overtuigend te winnen: 11-9, 11-7, 7-11, 11-8. Eindstand: 7-7.

Bij een gelijke stand in games worden de individuele punten per wedstrijd opgeteld. Het resultaat van elke speler telt mee voor het teamresultaat. Het zat dichtbij elkaar, maar Bussum had net iets meer punten per wedstrijd gescoord: 133-140. Het winnende team verdient drie bonuspunten, waardoor de eindstand door dit minimale puntenverschil op 7-10 voor Bussum werd bepaald.

Vrijdag 11 september treedt De Stolp2 aan tegen het Amsterdamse Frans Otten en kan het Sneker publiek voetballegende en squash-fanaat Marco van Basten zien spelen. De Stolp1 speelt in zijn eerste ronde van het seizoen tegelijkertijd in sportrestaurant De Stolp de altijd interessante derby tegen Drachten.