Michael van den Bosch wil met eigen freerunninghal passie voor de sport delen

SCHARNEGOUTUM Michael van den Bosch (24) uit Woudsend opent 26 september zijn eigen freerunninghal op de Oergongswei in Scharnegoutum.

Michael doet zelf al een aantal jaar aan freerunnen en wil kinderen en jongeren inspireren met zijn favoriete sport.Tijdens zijn opleiding op het CIOS is hij begonnen met freerunning en tijdens zijn stage is hij hierin ook les gaan geven. Dit gaat hij nu ook doen in zijn eigen hal: Ground Movement Academy.

Freerunning is een sport waarbij deelnemers van A naar B moeten komen door obstakels over te gaan of zich met trucs zich voort te bewegen. ,,Het is een individuele sport die er spectaculair uit ziet. Mensen maken sprongen en salto’s en springen van obstakel naar obstakel. De sport is aan een opmars bezig in de wereld. Je ziet het op steeds meer plekken voorbij komen. Ook zijn er op steeds meer plekken freerunninghallen, maar de sport kun je overal toepassen. Het is heel afwisselend en de positieve reacties die je krijgt op je trucs en sprongen zorgen voor veel adrenaline”, zegt Van den Bosch.

Zijn passie voor de sport heeft hij onder meer ontwikkeld tijdens zijn opleiding op het CIOS. ,,Gedurende mijn opleiding ben ik heel veel met freerunnen bezig geweest. Ik heb in Sneek lesgegeven aan kinderen. Het was mooi om te zien hoe zij beter worden in de sport. Dat je jezelf beter maakt op fysiek en mentaal vlak is een passie van mij. De uitdaging die bij de sport komt kijken deel ik graag met anderen.”

 

Na zijn opleiding heeft hij een jaar hard gewerkt om zijn wens te verwezenlijken: ,,De droom voor een eigen hal was er, maar er moest natuurlijk ook geld voor komen. Ik heb een baan van 40 uur per week gehad om te sparen. Maar ik kwam er gedurende die tijd wel achter dat ik het lesgeven in mijn favoriete sport aan de jeugd erg miste en graag bezig wil zijn met mijn passie.”

Het plan om een eigen freerunninghal te openen werd onder meer gestimuleerd door een bezoek aan de Tempest Freerunning Academy in Los Angeles. ,,Vanaf toen wist ik echt dat ik mijn passie wilde delen. Daarnaast leerde ik op mijn opleiding ook hoe ik dingen moest organiseren en leerde ik hoe ik moet starten met een onderneming.” De onderneming runt hij in principe in zijn eentje, maar hij krijgt wel hulp. ,,Mijn vader is timmerman en helpt mij bij het opzetten van de hal. Mijn moeder helpt mij bij de administratie en de boekhouding. Zelfs vrienden van mij en mijn ouders werken mee aan de opbouw, maar ik wil wel zelf de leiding houden. De hulp die ik krijg is erg fijn. Zonder hulp had ik dit niet kunnen doen.”

Voor de ontwikkeling van de hal heeft Michael op verschillende plekken inspiratie opgedaan. ,,Ik heb ongeveer vijf jaar ervaring met freerunning. Ik ben in veel hallen in Nederland geweest. De opstelling in die hallen en hoe freerunners daar met de obstakels, trampolines en andere dingen omgaan heb ik meegenomen in de ontwikkeling van de hal in Scharnegoutum.”

Michael zijn freerunninghal, Ground Movement Academy, moet nog open gaan, maar toch heeft hij al duidelijke plannen gemaakt. ,,Kinderen vanaf 7 jaar zijn welkom en kunnen een les bij mij volgen. We werken in kleine groepen om de begeleiding zo optimaal mogelijk te houden. Ik wil de kinderen persoonlijk helpen en zo hebben zij meer plezier in de sport. Naast dat ik kinderen in verschillende leeftijdsgroepen wil bereiken mogen mensen die 18 jaar of ouder zijn ook naar de freerunninghal in Scharnegoutum komen. Naast de lessen is er in het weekend de tijd om langs te komen voor de Open Gym sessies. Wel moeten die vooraf via de site worden gereserveerd. Ik ben dan in de hal en geef tips waar nodig”, legt Van den Bosch uit.

 

Over de toekomst is hij duidelijk. ,,Het openen van de freerunninghal is één van mijn dromen die nu uit gaat komen. Ik wil graag van mijn onderneming kunnen leven. De kinderen die langskomen helpen, dat blijft mijn grootste drive en daar wil ik mijn voldoening uithalen.”

Ondertussen is hij bezig met de laatste voorbereidingen voor de opening. ,,De inrichting is nu op de helft. Er moeten nog wat muurtjes gebouwd worden. Verder moeten de obstakels nog wat geperfectioneerd worden.”

De opening van de hal is op zaterdag 26 september. Freerunners kunnen op die dag en zondag 27 september langskomen om kennis te maken met de hal. Reserveringen voor deze openingsdagen gaan via de website van de freerunninghal: groundmovementacademy.com. Vanaf woensdag 30 september is de hal volledig geopend en starten de lessen.

Tekst: Joshi Kuiper.