Is driemaal scheepsrecht voor SWZ?

SNEEK Na twee jaar geleden tweede te zijn geworden en vorig seizoen in het door corona gestopte seizoen eerste gaat SWZ nu voor haar derde kans om terug te keren in de hoofdklasse?

Of dat realistisch is moet nog worden afgewacht. De ploeg van de nieuwe trainer Hans de Jong moet nog volledig op elkaar ingespeeld raken. Wat dat betreft is het ook logisch dat de Snekers geen promotie hebben aangevraagd ondanks hun eerste plek in de competitie. Er zijn namelijk nog maar negen spelers over van de selectie van vorig jaar. De meest in het oog springende naam daarbij die van aanvoerder Gerben Visser. SWZ moest zich dan ook fors versterken en shopte onder andere bij buurman ONS Sneek waarbij het de talentvolle Kevin Meijer en Davey Lohman aantrok. Vooral Lohman kan gezien zijn scorend vermogen wel eens de verrassing van dit seizoen worden.

Ook grote broer Wesley Lohman kwam over na SWZ. Na niet goed genoeg te zijn bevonden bij ONS en een jaar in Noorwegen te hebben gevoetbald gaat het nu het zwart witte tenue aantrekken. Ook oud ONS’ers Higor da Silva, Tjisse Kerkstra en Stein de Wit kwam de club van Sportpark Tinga versterken. Neem daarbij Alwin Velds, Martijn Zwaga, de gebroeders Bruining en de weer teruggekeerde doelman Klaas Broersma en dan lijkt er op het eerste gezicht een aardige selectie te staan voor de eerste klasse.

Toch kunnen blessures en schorsingen de ploeg van Hans de Jong wel aardig parten gaan spelen. De trainer beschikt namelijk maar over zeventien veldspelers en daar kan halverwege het seizoen wel eens het probleem komen te liggen. Natuurlijk is het altijd nog een optie om doelman Klaas Broersma opnieuw als veldspeler in te zetten, maar in principe wil Broersma weer onder de lat staan na een wereldreis.

Dat SWZ een ploeg heeft om opnieuw rekening mee te houden te seizoen liet het meteen in de eerste oefenwedstrijd zien tegen Leeuwarder Zwaluwen. Een wedstrijd die de Snekers wonnen met 0-4 door doelpunten van Higor da Silva, Wesley Lohman, Davey Lohman en aanvoerder Gerben Visser. Toch werd afgelopen zaterdag tegen Zeerobben duidelijk dat er aan de automatismen nog gewerkt moet gaan worden. In Harlingen verloor SWZ met 4-2 van Zeerobben.

Met nog drie bekerwedstrijd te gaan en twee oefenwedstrijden is er tijd genoeg om daaraan te werken voordat de competitie weer begint op 20 september. Dan speelt SWZ thuis tegen de ploeg die vorig jaar tweede werd, WVV. Dan is in ieder geval meteen duidelijk waar de Snekers staan.