ONS gaat rustig bouwen

ONS gaat dit jaar onder de nieuwe trainer Jan Vlap rustig bouwen aan een nieuw team. Met veel jonge jongens hebben de Snekers vrijwillig afstand gedaan van de derde divisie en kiest het ervoor om opnieuw te beginnen in de hoofdklasse.

Het zal dan ook een overgangsjaar gaan worden voor de oranjehemden. Na jaren op grote voet te hebben geleefd moet er nu al dan niet noodgedwongen een stap terug gedaan worden. De Snekers hebben de dure krachten de deur gewezen. De verwachting was dat ONS dit jaar zou aantreden met een succesvolle eigen jeugdlichting, maar ook daarvan vertrokken de nodige spelers. Zo gingen Kevin Meijer en Davey Lohmann naar buurman SWZ Boso Sneek en vertrok sfeermaker Jan Dommerholt naar Zeerobben.

Daarvoor haalde ONS veel jonge jongens terug. In totaal trok de club negen nieuwe spelers aan en kwam jeugdspeler Glenn Buma over vanuit het tweede. Met een nieuw onder 23 elftal hoopt ONS tevens op een betere doorstromen van haar jeugd naar de eerste selectie. Dat de jeugdopleiding genoeg kwaliteit herbergt is alleen al te zien dat alle jeugdteams op divisieniveau uitkomen. Dit werd onlangs nog maar eens kracht bijgezet met de regionale certificering door de KNVB. Daarin is ONS de eerste Friese club die dit behaald heeft.

Naast die negen aankopen heeft ONS zich afgelopen week ook nog eens versterkt met twee aankopen. De club hengelde Timo Verweij en Max de Boom binnen. De Boom maakte een aantal jaren geleden nog zijn debuut op 18-jarige leeftijd bij PEC Zwolle, maar na verschillende blessures speelde hij het afgelopen jaar bij Pelikaan S. Timo Verweij komt over van SC Cambuur waar hij afgelopen seizoen in de onder 19 speelde.

Wat we dit seizoen precies op het Zuidersportpark moeten verwachten is nog onduidelijk. Tot nu toe is het in oefenwedstrijden zeer wisselvallig en zijn er veel spelers die met lichte pijntjes kampen. Toch valt tijdens deze oefencampagne vooral op dat ONS makkelijk goals slikt. Vorige week dinsdag verloor het bijvoorbeeld met 5-1 van competitiegenoot Flevo Boys, maar ook zaterdag verloor het met dezelfde cijfers van eersteklasser Go Ahead Kampen.

Er is dus duidelijk nog werk aan de winkel voor de weer teruggekeerde Jan Vlap. De vader van Anderlecht voetballer Michel Vlap zal althans blij zijn dat zijn ploeg niet opnieuw een David tegen Goliath gevecht hoeft te voeren in de derde divisie. Op het Zuidersportpark ligt er dit seizoen dan ook geen enkele druk op de jonge selectie, want een toppositie wordt ook in de hoofdklasse niet verwacht. De Snekers moeten toch wel goed genoeg zijn om een plekje te verwezenlijken in de middenmoot. Potentie zit er namelijk absoluut in de selectie van Vlap. De eerste echt test? 5 september als ONS het op eigen veld opneemt tegen Berkum.