Op het UIT Festival: Edith Bakker

SNEEK Een groot aantal creatievelingen uit Sneek en omgeving maakt zich klaar voor het UIT Festival. Zaterdag 12 september vinden op meerdere plekken in Súdwest-Fryslân optredens plaats. In de aanloop naar de opening van het nieuwe culturele seizoen blikt een muzikant, danser of andere artiest vooruit.

Saxofoniste Edith Bakker – opgegroeid in Scharnegoutum en nu woonachtig in Tjerkwerd – gaat met twee ensembles van Kunstencentrum Atrium optreden. Saxemble, bestaande uit beginnende ensemblespelers, en het gevorderde Saxofonissimo. Edith geeft leiding aan beide groepen. Waar en hoe laat ze gaan spelen is nog niet bekend. Mogelijk treden ze meer dan een keer op die dag. Hoe vaker ze kan optreden, hoe liever Edith het heeft. Dat is al zo sinds haar Bogerman Bigband-jaren. ,,Ik vind optreden hier in de buurt erg leuk. Het is altijd lekker ongedwongen met een enthousiast publiek. Kijk maar naar Út Sneek, het UIT Festival en At the Watergate. Ons programma voor 12 september zal zeer afwisselend zijn. Het bevat onder meer pop, jazz, klassiek en filmmuziek, met voor elk ensemblelid een paar mooie uitdagingen.”

Repeteren

Door de coronacrisis moeten de twee saxofoongroepen de komende tijd nog even vol aan de bak. De repetities beginnen half augustus. ,,De stukken die we gaan spelen zijn bij iedereen bekend, want beide ensembles zouden daarmee begin april optreden bij het Súdwest Festival in Workum. Helaas ging dit niet door vanwege corona. Het wordt nog wel even flink oefenen. Normaal repeteren we eens in de twee weken; dit wordt nu wekelijks. Saxemble heeft voor de zomervakantie nog wel een paar keer geoefend en een klein optreden gegeven. Saxofonissimo helaas niet, maar dat zijn ervaren spelers. Dit komt zeker goed. Het UIT Festival is trouwens het allereerste optreden van Saxofonissimo. Ze hebben er dus extra veel zin in.”

Coronatijd

Edith is dolblij dat kleinschalige concerten weer mogen. ,,Een optreden heb je als ensemble namelijk echt nodig. Het geeft een prikkel. Vrijblijvend repeteren is natuurlijk leuk, maar het is nog fijner als je ergens naartoe kan leven.” De Atrium-saxofoondocente hoopt ook snel weer met het Zweedse ensemble Rollin' Phones op het podium te staan. Edith, die haar conservatoriumstudie in 2018 een vervolg gaf in Stockholm, maakt nu bijna tien jaar deel uit van het befaamde ensemble en treedt daarmee in heel Europa op. ,,Anders hadden we dit voorjaar twee concerten in Zweden gegeven en op een saxofoonfestival in Griekenland gespeeld. Maar inderdaad, daar ging eveneens een streep door vanwege corona. Ook een Topzondag met Koffiegeur-concert met het Stedelijk Muziekkorps Sneek, in de Noorderkerkzaal in Sneek, ging in april niet door. Zo jammer allemaal!” Maar de coronatijd heeft Edith ook wat goeds gebracht: ,,Ik heb met oud-studiegenoten van het conservatorium in Groningen een hartstikke leuk ensemble opgericht. Onlangs gaven we ons eerste anderhalvemeter-optreden, op een podium bij een boerderij in Tolbert. Dat ging prima. Deze ervaring met de nieuwe werkelijkheid komt bij het UIT Festival vast goed van pas.”

Kijk voor meer informatie over het UIT Festival op cultuurkwartier.nl/uitfestival.