The Peanut Butter Falcon in Filmhuis Sneek

SNEEK De film The Peanut Butter Falcon draait dinsdag 18 augustus om 20.00 uur in Filmhuis Sneek.

De jonge Zak (Zack Gottsagen) heeft slechts één droom: professioneel worstelaar worden. Hij kijkt obsessief naar een video gepresenteerd door een worstelprofessional, de Salt Water Redneck, die naar het scherm blaft en lastige bewegingen zoals de atomaire worp demonstreert. Dat wil hij ook leren. Kleine belemmering is dat hij het Syndroom van Down heeft. Hij woont in een bejaardenhuis, omdat er verder nergens plaats voor hem is, zijn kamergenoot is een bejaarde man.

Op een dag loopt hij met de hulp van zijn kamergenoot vastbesloten maar slechts gekleed in zijn onderbroek weg, om zijn droom waar te maken. Al snel ontmoet hij Tyler, die ook op de vlucht is. Als twee ongewone bondgenoten weten ze te ontsnappen en beleven ze de wildste avonturen. Ze overtuigen zelfs de aardige Eleanor, medewerkster van de zorginstelling, om zich bij hen aan te sluiten op hun reis.

The Peanut Butter Falcon is een zachtaardige, groothartige maar zeker niet sentimentele film van twee filmmakers, Tyler Nilson en Michael Schwartz. Zij ontmoetten de hoofdrolspeler Zack Gottsagen bij een workshop voor acteurs met een beperking, en waren onder de indruk van zijn uitzonderlijke acteertalent. Voor acteurs met het syndroom van Down, zoals Gottsagen, liggen de rollen bepaald niet voor het oprapen, maar de regisseurs schreven het scenario speciaal voor hem. De steracteurs Shia LaBeouf, Dakota Johnson, John Hawkes en Bruce Dern wilden hun naam er graag aan verbinden, maar toch is het Gottsagen die de show steelt.