Tevreden gezichten op zomerkermis

SNEEK De zomerkermis in op het Martiniplein in Sneek is tot nu toe prima verlopen, zo meldt kermismeester Kevin Vonk: ,,De sfeer is goed en gemoedelijk, op een enkel incident na verloopt het rustig.” Dat de kermis door kon gaan zorgt voor voldoening bij de exploitant en bezoeker.

Tijdens de kermis zijn er maatregelen genomen om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Zo zijn er looproutes aangebracht, zijn er twee ingangen en twee uitgangen, is het terrein afgesloten met hoge hekken en wordt gebruik gemaakt voor zogenaamde ‘telcamera’s’ om de drukte te monitoren. Jongeren onder de 18 jaar konden een polsbandje aanvragen. Immers: zij hoeven onderling niet de anderhalve meter afstand aan te houden.

De bezoekers reageren begripvol: ,,Het gaat keurig. Iedereen ziet welke maatregelen er genomen zijn. De aanwijzingen van de kermiscoördinator, beveiliging en het kermistoezicht worden goed opgevolgd”, aldus Vonk.

De exploitanten zijn blij dat zij in Sneek mogen staan. ,,Mij is jaren geleden al eens gezegd dat er pas iets mis is als kermisexploitanten niet klagen. Dat is natuurlijk grappig bedoeld. Deze week hoorde ik Edwin Vader van de Turbo Polyp op de radio zeggen dat exploitanten vaak klagen over het weer en ook hij maakte daar een grapje over. Maar hij was vooral blij dat hij hier in Sneek mocht staan.”

Kermissen zijn pas sinds 1 juli weer toegestaan. ,,Maar op veel plekken durfde men het qua organisatie niet aan, of ging het door in afgeslankte vorm, zoals in Tilburg”, weet Vonk. ,, Ook in Sneek zijn minder attracties dan normaal. Dat komt ook doordat exploitanten uiteraard de afweging maken of het financieel wel uit kan om te komen.”

De zomerkermis duurt tot en met donderdag.