Lodewijckx en Napolitano vertolken droomwereld bij Bax Kunst

SNEEK – De volgende expositie bij Galerie Bax Kunst is een zeer bijzondere. Keramiste Stefania Napolitano maakte speciaal werk voor deze tentoonstelling, gebaseerd op de mede exposant: De inmiddels overleden kunstenaar François Lodewijckx. De expositie is vanaf zaterdag 18 augustus te zien in Galerie Bax Kunst.

,,Het werk van beide kunstenaars hint vooral naar het oude Italië, de tijd van het theater en de droomachtige beeldende kunst uit de zestiende tot achttiende eeuw. Maar dan natuurlijk wel in een modern en hedendaags jasje gestoken”, legt curator Redmer Bax uit. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn nieuwe werken geselecteerd en ingelijst. ,,Het selecteren van de kunstwerken was een uitdaging, omdat er zoveel werk in aanmerking komt. Uiteindelijk hielpen de kunstwerken van Stefania de keuze te maken. Wij zijn zeer verheugd om vanaf zaterdag een expositie aan het publiek te tonen die zo goed samenhangt als deze.” Schilderijen, tekeningen en etsen François Lodewijckx (Zierikzee, 1939 – overleden in 2013) studeerde aan de Rijksnormaalschool van 1961 tot 1964 en behaalde daar zijn akte MO-A Tekenen. Van 1964 tot en met 1966 studeerde de kunstenaar aan Het Koninklijk Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Het meeste werk ontstaat uit de verbeelding, met een enkele toevoeging vanuit de waarneming. Naast een sterke thematische gebondenheid (mens, dier en omgeving) vindt een voortdurend materiaalonderzoek plaats. Combinaties van materialen en technieken worden ondergeschikt gemaakt aan het thema. Dit materiaalonderzoek heeft geleid tot heel eigen procedés, zoals houtskooldruk met gombatik. De structuur van de ondergrond is in hoge mate bepalend voor het eindresultaat.

Er werd wel gezegd dat François Lodewijckx vertolker was van een droomwereld waarin mens en dier centraal staan. Hij laat een grote veelzijdigheid aan techniek zien bij een zeer doordacht en gevoelig kleurgebruik.

Vanaf ongeveer 1963 exposeerde François Lodewijckx met regelmaat in binnen- en buitenland. Hij woonde, werkte en exposeerde in zijn leven in binnne-en buitenland. Keramiek Stefania Napolitano is een Italiaanse kunstenares, geboren in Schaffhausen (Zwitserland) in 1972 en opgegroeid in Napels, waar ze afstudeerde aan de kunstacademie “SS Apostoli”.

Ze verbond zich onmiddellijk met keramiek en realiseerde zich dat het vormgeven van het materiaal haar de mogelijkheid kon geven om haar hele artistieke wereld tot uitdrukking te brengen. Ze volgde jarenlang workshops van meester-keramisten in Florence, Caserta en Napels, waar ze de kennis van complexe technieken en details van vormen en decoratie, zoals platen, colombino en draaibank verder kon verfijnen.

De keramiek brengt haar ertoe haar gevoeligheid en kennis uit te drukken, en door experimenteren komt ze tot een zeer persoonlijke en verfijnde stijl, waarbij ze het natuurlijke materiaal vormgeeft met een bijzondere aandacht voor kleuren.

Haar werkervaring vond vooral plaats in Napels (voor haar een grote en onuitputtelijke bron van inspiratie), maar vond ook plaats in het buitenland, in Ierland, Mexico en in Burundi, ervaringen die haar kennis en innerlijke wereld hebben vergroot. Sinds 2019 woont en werkt Stefania in Nederland. Zij maakt haar expositiedebuut in Nederland bij Bax Kunst.

De expositie duurt tot en met zaterdag 19 september.