Sneekweekkermis wordt zomerkermis

SNEEK - De Sneekweek gaat dit jaar niet door, maar er komt wel een kermis: een zomerkermis.

Van 31 juli tot en met donderdag 6 augustus wordt het Martiniplein in Sneek een kermisterrein. Naar verwachting komen er zo’n 30 attracties. Dat aantal is nog niet helemaal zeker.

,,Mooi dat het is gelukt om met de exploitanten passende afspraken te maken, zodat we ook dit jaar een kermis hebben in Sneek”, zegt burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân. ,,Vanzelfsprekend is het anders dan andere jaren, met de richtlijnen van de RIVM als leidraad. Veiligheid staat voorop, en dus moeten we goed in de gaten houden of het niet te druk wordt. Maar voor de horeca, de middenstand, de inwoners en onze gasten ben ik blij dat er ook deze zomer vertier is in de stad.”

Directeur Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond (NKB) is “ontzettend blij” dat Sneek het licht op groen heeft gezet. ,,Als NKB hebben we steeds gezegd dat er veel kan, zoals nu op het Martiniplein, mits er passende maatregelen worden genomen.”

Hoe deze maatregelen in de praktijk uitpakken, wordt nu verder uitgewerkt. ,,Maar ik kan u verzekeren dat het een aantrekkelijke kermis wordt, met blikvangers en veel variatie en dus geschikt voor alle doelgroepen”, zegt Boots. ,,Het wordt net zo mooi als in 2019, en die kermis was in onze ogen de mooiste sinds jaren.” De NKB-directeur gaat uit van zo’n dertig attracties op het kermisterrein.

Ook John van Dam uit Bergen op Zoom, exploitant van de nostalgische draaimolen, is opgetogen dat hij nu eindelijk los kan. ,,Sneek wordt dit jaar pas onze eerste kermis. Hier kunnen we laten zien dat wij als exploitanten onze verantwoordelijkheid kunnen nemen, door ons te houden aan de richtlijnen van de RIVM.” Van Dam hoopt dat andere plaatsen het voorbeeld van Sneek zullen volgen.