Stekker per 15 augustus uit Popkelder

SNEEK Het bestuur van de Popkelder in Sneek trekt per 15 augustus de stekker eruit. Dit nadat de gemeente Súdwest-Fryslân begin deze maand per brief liet weten de band per 1 januari 2021 met de stichting Popkelder te verbreken. Te weinig muzikanten komen spelen.

’De stichting staat er financieel slecht voor’, schreef Súdwest-Fryslân, eigenaar van het pand aan de Havenstraat 7a. De betalingsachterstanden voor de huur en energiekosten blijven oplopen. Het college: ,,De indruk is dat het bestuur en de vrijwilligers van de stichting niet in staat zijn om tot een positieve exploitatie te komen.”

De stichting Popkelder laat de gemeente in een vandaag verstuurde brief weten na opheffing van de stichting in contact te willen treden over de (na)vordering die de gemeente wil laten gelden, de financiële afwikkeling daarvan en specifiek de boedel zoals apparatuur en inventaris.

In en verklaring zegt stichting Popkelder het te betreuren dat de opzegging van de huur plaatsvindt in Coronatijd waardoor de verhuur van oefenruimtes stil viel en dat er op herhaaldelijke verzoeken aan de gemeente om in gesprek te gaan nooit respons kwam. Zo kwam er geen reactie op de brief van 7 november 2019 waarin aangegeven werd dat de Popkelder door financiële nood gedwongen was de huur vanaf 1 juli te halveren tot 325 euro per maand.

De Popkelder noemt de de opmerking van de gemeente over de beperkte capaciteit van bestuur en vrijwilligers feitelijk onjuist. ’Bovendien doet de kwalificatie afbreuk aan de inzet van de vrijwilligers en de kundigheid inzake de primaire taak van de Popkelder: het beheer van muziekoefenruimtes en het organiseren van (kleinschalige)podiumactiviteiten.

‘Het bestuur besluit met pijn in het hart de huur per 15 augustus op te zeggen omdat de vijf vrijwilligers-muziekliefhebbers, die het beheer doen en met veel enthousiasme klaar staan voor de bands, een deel van hun tijdsbesteding kwijtraken. En vooral de bands die weinig geld te besteden hebben om een dure oefenstudio te huren raken een betaalbare oefenruimte kwijt en Sneek een met veel geld tot stand gekomen mooie voorziening (tenzij) de gemeente zelf op een andere wijze voorziet: bijvoorbeeld als onderdeel van Atrium/Bolwerk of Sociaal Collectief.’

In oktober 2016 opende de Popkelder in een compleet vernieuwd pand (de voormalige moskee) aan de Havenstraat in Sneek. Vrijwilligers van de stichting exploiteren de oefenruimtes en de ontmoetingsruimte. Dat ging met horten en stoten, bleek al snel na de start. Te weinig bands huren er een ‘rockhok’.

In 2017 kreeg de Popkelder een financiële injectie van 10.000 euro van de gemeente. Dat geld was als aanmoediging bedoeld bij het aanvragen van projectsubsidies of het beter promoten van de oefenruimten. Dat heeft niet geholpen, volgens de gemeente.