KWS gaat in augustus water op voor zeilwedstrijden

SNEEK - De Koninklijke Watersportvereniging Sneek organiseert in het weekend van 22 - 23 augustus alsnog zeilwedstrijden op het Sneekermeer. Het gaat om de (her)Openingswedstrijden voor alle erkende klassen.

Het zeilseizoen 2020 begon zo mooi met de winterwedstrijden in januari en februari, zegt de KWS op haar website. Door de Covid19 crisis werden vervolgens alle wedstrijden afgelast. Dit is uiteraard een terechte beslissing geweest gezien de gezondheidsrisico’s. Tijdens de persconferentie van de Rijksoverheid op 24 juni werden verschillende versoepelingen aangekondigd. Naar aanleiding van de persconferentie heeft de KWS contact gehad met de gemeente Sûdwest-Fryslân waarbij de mogelijkheden voor het organiseren van zeilwedstrijden zijn besproken. Hierbij uiteraard rekening houdend met de kaders van de Veiligheidsregio Fryslân.

,,Uit dit overleg is naar voren gekomen dat we weer zeilwedstrijden mogen organiseren en zo van onze mooie zeilsport kunnen genieten. Helaas is het niet mogelijk om dit jaar een Sneekweek te organiseren. We gaan wel proberen om in augustus nog een extra evenement te organiseren: de (her)Openingswedstrijden”, laat voorzitter Karst Doevendans weten.

De sectie Wedstrijdzeilen van de KWS is inmiddels gestart met de voorbereidingen. Na contact met met de verschillende klassenorganisaties zal worden beoordeeld welke aanvullende maatregelen de KWS moet nemen om de wedstrijden veilig voor de deelnemers en vrijwilligers te kunnen laten plaatsvinden. Dit kan betekenen dat er minder ‘bewegingsvrijheid’ is dan ‘normaal’’ omdat bepaalde faciliteiten bijvoorbeeld niet beschikbaar zijn.

Ook is het niet uitgesloten, zo zegt de KWS, dat wanneer er tussentijds aanscherpingen door de Rijksoverheid of Provincie Fryslân worden afgekondigd, wanneer niet voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn of wanneer wedstrijden niet zonder gezondheidsrisico’s voor deelnemers of vrijwilligers kunnen worden georganiseerd alsnog kan worden besloten één of meerdere evenementen te annuleren.

De KWS is van plan om in het naseizoen de volgende zeilevenementen te organiseren:

• 22 - 23 augustus: (her)Openingswedstrijden voor alle erkende klassen

• 4 – 6 september: NK Sailhorse, Efsix en Spanker

• 19 – 20 september: ONK Sprint Optimist

• 26 – 27 september: Sluitingswedstrijden voor alle erkende klassen

• 3 – 4 oktober: NK 30m2 en Schakel (oorspronkelijk gepland in juli)

• 17 – 18 oktober: Roekoepôle race (skûtsjes)

• 31 oktober – 1 november: Winterkampioenschap Solo