Voorwaardelijke boete voor snoekbaarsstroper

Een 29-jarige snoekbaarsstroper uit Sneek heeft maandag van de economische politierechter een voorwaardelijke geldboete van 1500 euro gekregen. Rechter Marc Brinksma hield er sterk rekening mee dat de zaak al meer dan drie jaar oud was.

Op 15 december 2016 werd de Sneker ‘gepakt’, toen hij met nog iemand in de Woudvaart in zijn woonplaats zogeheten staandwantnetten had geplaatst om snoekbaars te vangen. Politiemensen hadden ze gezien en zagen vanaf de brug over de N7 een bootje met twee mannen richting de netten varen.

Veel te laat

De twee hadden de netten net leeggehaald toen ze werden aangehouden. Advocaat Genevive Compagner opperde dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak veel te laat voor de rechter had gebracht. ‘Ik denk niet dat van mijn cliënt gevraagd kan worden dat zijn zaak drieënhalf jaar later nog eens op zitting komt’, aldus de raadsvrouw. Zij vond dat de rechter het OM niet-ontvankelijk moest verklaren.

Het delict was volgens de rechter ook wel “heel lang geleden” gepleegd, maar de zaak helemaal schrappen door het OM niet-ontvankelijk te verklaren, dat ging Brinksma te ver. Hij legde een geheel voorwaardelijke boete op van 1500 euro. Officier van justitie Sieb Buist had 1000 euro plus nog eens 1000 euro voorwaardelijk geëist.