Oud-burgemeester Bernhard Buma overleden

SNEEK Oud-burgemeester van Workum en Sneek Bernhard van Haersma Buma (88) is vrijdag overleden. Hij werd onwel tijdens het zwemmen in recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden.

Bernhard Buma is de vader van burgemeester Sybrand van Haersma Buma van de gemeente Leeuwarden.

Omstanders zagen vrijdag dat het niet goed met hem ging. Ze haalden hem uit het water en riepen een ambulance op. Er is reanimatie toegepast. Buma werd overgebracht naar ziekenhuis MCL. Hier is hij korte tijd later overleden.

Van Haersma Buma was 31 jaar lang burgemeester. Eerst acht jaar van Workum, waar hij op zijn dertigste aantrad, daarna 23 jaar van Sneek. Sinds zijn pensionering woonde het echtpaar Buma in Leeuwarden. Vorig jaar overleed zijn echtgenote Elly van Werkum.

Bernhard van Haersma Buma was van 1970 tot 1993 eerste burger van Sneek. De acht jaar daarvoor bekleedde hij dezelfde functie in Workum, waar hij als dertigjarige aantrad. Als telg uit een familie van Friese bestuurders en grietmannen was dat geen onverwachte beroepskeuze.

Buma bezocht het stedelijk gymnasium Magister Alvinus in Sneek en studeerde daarna rechten in Utrecht. Via de kabinetten van de burgemeester van Den Haag en de commissaris van de Koningin in Drenthe, belandden hij en echtgenote Elly vanWerkum (zij overleed vorig jaar) in 1962 in Workum, waar hij aantrad als burgemeester voor de CHU.

Na zijn vroegpensioen op 61- jarige leeftijd in 1993 verhuisden Bernhard en Elly Buma meteen naar Leeuwarden. Hij wilde opvolger Siebold Hartkamp niet voor de voeten lopen. In de hoofdstad stortte hij zich op zijn liefde voor geschiedenis en monumenten en schreef hij boeken over kerkhistorie.