RSG-winnaressen Waste Battle delen prijs uit aan basisscholen

SNEEK In 2017 wonnen Bente van der Sluis, Claudia Kroes, Janieke de Vries en Marthe Baalbergen de Waste Battle met hun team The Green Core. De Waste Battle laat leerlingen zelf een oplossing bedenken om zwerfafval te voorkomen.

Zij bedachten een actief en creatief lespakket ‘Les is More’ speciaal voor het basisonderwijs dat de toekomst zwerfafvalvrij kan maken. De RSG leerlingen hebben het lespakket ontwikkeld en begin dit jaar getest op hun oude basisschool. Op elke basisschool hebben docenten en leerlingen meegewerkt zodat ervaring is opgedaan. Het idee is om het als lesmateriaal op basisscholen in te zetten.

Bij de pilot konden de deelnemende klassen een gave prullenbak winnen met de mooiste tekeningen erop geprint. De afvalbakken zijn inmiddels klaar en worden maandag 29 juni uitgedeeld op vier basisscholen: De Zwetteschool uit Sneek, It Harspit uit Oppenhuizen, St. Ludgerusschool uit Balk en De Meiboom uit Warns.

Waste Battle

Ieder jaar doen RSG-leerlingen mee met de battle om zwerfafval te voorkomen. De Waste Battle is een onderwijs-concept dat het thema zwerfafval op een leuke en effectieve manier aanpakt. Met de Waste Battle willen we zoveel mogelijk jongeren bereiken om ze op deze onderzoekende en ondernemende manier indirect meer bewust te maken van zwerfvuil en ze op een positieve manier te stimuleren tot minder vervuilend gedrag.

RSG is Eco School

RSG mag zich sinds 2019 officieel een ECO School noemen. Eco-schools is het internationale keurmerk voor scholen om duurzaam denken en doen te stimuleren. De kern is dat leerlingen van binnenuit de school verduurzamen. Het RSG Greenteam, bestaande uit leerlingen en medewerkers, heeft de afgelopen maanden verschillende acties uitgevoerd. Leerlingen onderzochten hoe de school omgaat met afvalscheiding, er is een klimaatdebat gevoerd, ze bedachten oplossingen tegen zwerfafval (Waste Battle) en ze stelden een eco-code op. Zo leren RSG-leerlingen organiseren, campagne voeren, vernieuwen of trainen ze hun journalistieke vaardigheden.