Duofiets voor Zorgboerderij It Klokhús

IDZEGA- Deelnemers en mensen uit de omgeving van Zorgboerderij It Klokhús kunnen vanaf deze week gebruik maken van een stoere oranje ‘limited edition’ duofiets van de Van der Sar foundation.

In het bijzijn van deelnemers van Zorgboerderij It Klokhús, werd de duofiets feestelijk geïntroduceerd. De oudste deelneemster Truus (92) uit Sneek maakte samen met haar dochter Nicoline de eerste rit op de duofiets.

Zorgboerderij It Klokhús bestaat nu bijna twee jaar. Eigenaresse Jantina Reijenga is vanaf vorig jaar zomer begonnen met het sparen voor deze fiets. ,,Vorig jaar kreeg ik van mantelzorgers uit de omgeving de vraag of wij ook een duofiets kunnen aanschaffen, zodat zij ook eens met hun partner of familielid samen kunnen fietsen in de omgeving. Van dat idee hebben we werk gemaakt en zo zijn wij sinds ons 1 jarig bestaan gaan sparen voor deze fiets.”

Op een elektrische duofiets zitten de gebruikers naast elkaar. Mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, kunnen dan toch samen met een fietsmaatje op pad en fietsend genieten van de omgeving.

Het afgelopen jaar zijn er door de deelnemers van de Zorgboerderij decoraties gemaakt die werden verkocht tijdens de opendag en op markten. De groenten die werden verbouwd werden verkocht op de lokale camping en daarnaast werden er spontane acties opgezet. ,,Tijdens de nieuwjaarsduik in Oudega (SWF) heeft onze vrijwilligster Nel geld ingezameld en toen ging het snel. Doordat er veel bekendheid kwam voor de spaaractie hebben we van veel inwoners uit de omgeving geweldige donaties mogen ontvangen.”

Mede dankzij deze donaties en donaties van het Dorpsbelang Aldegea, Idzega en Sânfurd, de Ichtus Stichting Gaastmeer, Protestantse Gemeente Oudega SWF en Gaastmeer, Mantelzorgfonds Gemeente Súdwest Fryslan kon deze maand de duofiets aangeschaft worden via het Edwin van der Sar Foundation.

,,Wij vinden dat iedereen die tot de doelgroep behoort gebruik mag maken van de fiets, zodat we allemaal kunnen blijven genieten van deze mooie omgeving. De fiets kan daarom voor een kleine bijdrage gehuurd worden waarbij de opbrengst wordt gebruikt voor onderhoud en reparaties. Naar aanleiding van dit gemeenschappelijke initiatief hebben we Stichting It Klokhús opgericht”, vertelt Jantina.

Stichting It Klokhús biedt diensten en ‘hulpmiddelen’ aan, aan mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking in Friesland. De stichting is er voor mensen die graag activiteiten willen uitvoeren, maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Met de stichting wordt er toezicht gehouden op dit gemeenschappelijke doel. Wij hebben een groot team van vrijwilligers opgebouwd die zich graag wil inzetten als begeleiding voor op de duofiets en daarbij hopen we ook fietsmaatjes te vinden die we daarvoor kunnen inzetten.

jantina: ,,Op dit moment loopt de legeflessen spaaractie nog bij de Coop in Heeg, want we sparen door voor een Quattro Fietstrein aanhanger, deze kan gekoppeld worden aan de duofiets waardoor er 4 mensen tegelijk kunnen fietsen met elektrische ondersteuning. Hiermee kan het fietsplezier nog meer worden vergroot. We hebben een mooie video gemaakt van de eerste officiële rit op de duofiets, deze video usis samen met meer informatie over de stichting of het huren van de fiets te vinden op: www.stichtingitklokhus.nl.”