21 man in diorama Modelspoormuseum

SNEEK - De razziawedstrijd, beschreven in het boek '21 man', speelt een rol in de nieuwe expositie in het Modelspoormuseum met als thema oorlog en bevrijding in Sneek.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vanaf woensdag 3 juni te bezichtigen tentoonstelling. Museummanager Jan Willem van Beek benaderde schrijver Peter van der Meeren met de vraag of hij een bijdrage wilde leveren. Van Beek kent '21 man' en had gezien dat in diverse hoofdstukken treinen een rol spelen. Sterker: van drie hoofdstukken bevat de kop het woord 'trein'. Samen met Martijn Amsterdam van Grafische groep Van der Eems zocht Van der Meeren geschikte spullen bij elkaar. Van LSC1890 kreeg hij een paar voetbalschoenen uit plus minus 1940 mee.

Na de stukken gelezen te hebben, gingen de vrijwilligers van het museum, en Lieuwe de Wit in het bijzonder, aan de slag. De schrijver van het boek noemt het resultaat verbluffend. ,,Ik werd er in elk geval zeer door geraakt. De drie zogeheten diorama's (driedimensionale miniatuur-nabootsing) zijn werkelijk pronkstukken van de tentoonstelling. Op de foto het diorama dat de 21 opgepakte mannen uitbeeldt die door Duitse soldaten in de trein naar Leeuwarden worden gezet. Ook 'De schreeuw uit de trein' is werkelijk prachtig uitgebeeld.”

Het museum gaat woensdag 3 juni weer open. Ook op vrijdagmiddag, de hele zaterdag en zondagmiddag kunnen belangstellenden er terecht. Wél vooraf reserveren via de website: www.modelspoormuseum.nl.