Marktstraat maakt zich op voor eerste terrasdag

SNEEK De Marktstraat maakt zich op voor tweede Pinksterdag. Waar bij de sommige buren de stoelen nog hoog opgestapeld staan, zijn door andere horeca-uitbaters coronaveilige opstellingen bedacht voor het terrasmeubilair.

Ze hebben er zin in na twee maanden dicht te zijn geweest. En het weer ook, als we de voorspellers mogen geloven. Het wordt een zonnig en warm Pinksterweekend.

Hoe zat het ook al weer met de regels? Reserveren op het terras is niet verplicht, meldt Koninklijke Horeca Nederland. Maar een ondernemer kan zelf beslissen zo’n systeem wel in te voeren. Staan op het terras mag niet, iedereen moet aan een tafeltje zitten.

Er geldt geen maximum van dertig personen, hoe groter het terras, hoe meer mensen. Maar de 1,5 meterregel geldt wel. Behalve voor gezinnen of voor maximaal twee personen aan een tafeltje.

Krijgt u een bon als u na vier biertjes net iets te dicht naar elkaar toe schuift? Kleine kans. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van het café, die moet klanten erop aanspreken als ze zich niet aan de regels houden, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Loopt het uit de hand, dan kan hij of zij de politie bellen.