Vernieuwd modelspoormuseum gaat weer open

SNEEK Het Modelspoormuseum in Sneek gaat vanaf 3 juni weer open. Coronaproef met maximaal 30 bezoekers en met aangepaste openingstijden.

vanaf begin maart toen de deur op slot ging is achter de schermen veel gebeurd. ,,In de afgelopen periode hebben wij zeker niet stil gezeten”, aldus Jan Willem van Beek van het Modelspoormuseum. ,,Samen met de vele enthousiaste vrijwilligers hebben we een nieuwe speelhoek voor de kinderen gemaakt, is er een gezellige koffiecorner gecreëerd, zijn er nieuwe vitrines gebouwd en is bijna alles voorzien van een nieuwe verflaag. Bovendien hebben we een compleet nieuwe speurtocht voor kinderen uitgezet”.

Vanaf 3 juni is het museum geopend op de woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur en zaterdag van 10.30-17.00 uur. Bezoekers dienen vooraf te reserveren en er geldt een tijdslot van maximaal twee uren. Er mogen maximaal 30 bezoekers per tijdslot in het museum aanwezig zijn. Vanaf 29 mei zijn tickets te reserveren via de website www.modelspoormuseum.nl.

In het kader van 75 jaar vrijheid is er een zeer bijzondere expositie over de spoorwegen van voor, tijdens en na de oorlog. Er zijn onder andere foto’s te zien van een treinsabotage en ook een zeer bijzondere en originele polygoonfilm van de bevrijding van Sneek met daarbij nog nooit vertoonde beelden in kleur. Ook is er een bijzondere samenstelling gemaakt over deze periode met de Scheltema collectie.

Bijzonder diorama ‘21 man’

Daarnaast is er een diorama, gemaakt door Lieuwe de Wit, met als titel ’21 man’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Peter van der Meeren. Op 21 mei 1944 werden in Sneek 21 jonge mannen door de Duitsers van de tribune geplukt bij de wedstrijd tussen de districtsteams West en Noord. Wat een hoogtij-sportdag moest worden, werd een dag met een dramatisch einde.

Naast eerdergenoemde exposities zijn er ook ruim 30 NS 1100-modellen in diverse schalen, foto’s, attributen en een unieke polygoonfilm over dit bijzondere model te bewonderen. De NS 1100 is een elektrische locomotief die tussen 1950 en 1999 werd ingezet door de Nederlandse Spoorwegen.

De unieke Shell-modellen collecte is de afgelopen periode flink uitgebreid met nog meer bijzondere modelspoortreinen.

En wat dacht u van de “De Rotterdamse Hef”? Deze Koningshavenbrug was de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten. Deze hefbrug, vandaar de naam, is als groot schaalmodel nagebouwd en als bruikleen model van de NMF nu te zien in ons museum.

Onlangs is het museum in het bezit gekomen van een zeer unieke collectie blikken treinmaterieel, huisjes en toebehoren van Anthony de Galan uit Keerbergen (België). Een bijzondere Belgische collectie waarvan het oudste exemplaar dateert uit 1920, de overige exemplaren uit de periode 1920-1960.

Alle informatie is ook op www.modelspoormuseum.nl te vinden.