’Andries was altijd zichzelf’

SNEEK/LEEUWARDEN - ,,Ljouwert ferliest in echte Liwwadder jonge, Fryslân in belutsen bestjoerder.” Dat liet commissaris van de Koning Arno Brok optekenen na het plotselinge overlijden op Hemelvaartsdag van PvdA’er Andries Ekhart. ,,Andries was altijd zichzelf”, zegt fractievoorzitter Johan Feenstra van de PvdA in de gemeente Súdwest-Fryslân.

,,Ik krige it tongersdeitemiddei te hearren. Ik bin tige oandien. Ynienen is hy der net mear. Elk mei wa’t ik it der oer ha is bot skrokken”, vertelt Arno Brok, die als burgemeester van Sneek lang met Ekhart samenwerkte. PvdA’er Andries Ekhart overleed op Hemelvaartsdag, hij is 66 jaar geworden. Hij laat zijn vrouw, twee dochters en een kleinkind achter.

De bevlogen PvdA’er Andries Ekhart was hij tien jaar lang wethouder in Sneek en in Súdwest-Fryslân. Brok noemde hem één van de dragers van het toenmalige college. Voordat hij de politiek inging was Ekhart werkzaam als leraar en conrector op het RSG Magister Alvinus in Sneek.

Eind 2017 keerde hij terug als bewoner van zijn geboortestad Leeuwarden. De welbespraakte Ekhart is zes en een half lang wethouder geweest in Leeuwarden, met onder meer de portefeuille Werk en Inkomen, Financiën, Zorg, Opvang, Integratie en Sport. Hij had altijd oog en belangstelling voor iedereen, had een groot gevoel voor humor, was optimistisch, wijs en rustig.

Ekhart had een groot sociaal hart. Hij stond dicht bij de mensen. Zijn leven lang bleef hij betrokken bij de buurt Oud-Oost in Leeuwarden. Naast een rood PvdA-hart had hij ook een blauw-geel Cambuurhart. Hij was vaak met zijn broers en zus bij de wedstrijden van Cambuur te vinden.

Fractievoorzitter Johan Feenstra van de PvdA afdeling Súdwest-Fryslân noemt het plotselinge overlijden van Andries Ekhart een grote schok. ,,Hij stond midden in het leven en was zeer actief. De laatste jaren vooral in Leeuwarden. Daarvoor heeft hij veel betekend in Sneek en de Zuidwesthoek. Hij was op dit moment ook hier in Zuidwest nog steeds prominent aanwezig onder andere in de Wmo Adviesraad.”

,,En nu is het van de een op de andere dag over. Schokkend voor iedereen en vooral voor zijn naasten natuurlijk.” Feenstra typeert Ekhart als een echt mensenmens en een graag geziene wethouder. ,,Andries was altijd zichzelf. In de politiek en als mens. Met een shagje en een biertje. Dat hoorde erbij. Een ware volksman, één van ons allen.”