Sneker squashers gepromoveerd

SNEEK - Het squashteam van De Stolp uit Sneek is gepromoveerd naar de eerste divisie, het een na hoogste amateurniveau van de Squash Bond Nederland (SBN).

De Squashbond had het een stuk gemakkelijker dan de KNVB. Geen Cambuur-achtige taferelen in de squashsport. Omdat 17 van de 18 speelronden waren gespeeld kon de bond er met comfort voor kiezen om de huidige stand te beschouwen als de eindstand. De Stolp eindigt op de plek die het team het grootste deel van de competitie heeft bezet: de derde plek.

Vanaf het begin was Sneek een overtuigende promotiekandidaat. Aanvankelijk was het teamdoel om op een ontspannen manier te kijken hoever ze zouden komen, maar gaandeweg stelde het team de doelen naar boven bij: de spelers roken promotie en gingen er voor. De tactiek werd aangepast, de training geïntensiveerd. Het team heeft zichzelf beter leren kennen en zijn ontwikkeling een stap versneld.

Sneek won in de tweede divisie C 10 van de 17 speelronden en was goed voor 174 punten voor en 129 punten tegen. 144 games werden gewonnen, 108 verloren. In totaal scoorden de spelers van De Stolp 2.352 punten en kreeg er 2.196 tegen. Daarmee metselde het team zich stevig bovenin de ranglijst in. Drie spelers lieten een winstpercentage van 75 of hoger noteren, waarbij Lukas van der Sluis het beste scoorde met 12 winstpartijen uit 15 wedstrijden. Ronnie Ouderkerken (12 uit 16) en playing coach Glenn Keenan (3 uit 4) bliezen een stevig partijtje mee. Van der Sluis en Ouderkerken eindigen op plekken 3 en 4 van de best scorende spelers van de 96 spelers die in totaal meededen.

Elke speler heeft bijgedragen aan het teamsucces. Ivar van Asten scoorde een respectabele 8 winstpartijen uit 15 wedstrijden. Imco Bakker won er 4 uit 9, Hendrik van der Sluis 2 uit 7. Reservespelers Arnold Haakmeester, Xander Jongejan, Hylke Dijkstra en Simon Bloemhof (van de leukste ballentent van Sneek) ondersteunden het team waar ze konden.

De doelstelling van het in de tweede divisie debuterende team, handhaving, kon zoals gezegd al vrij snel bijgesteld worden. Het team van De Stolp verheugde zich op een spannende slotdag tegen het vierde team van het Amsterdamse Frans Otten met onder andere Marco van Basten dat als tweede is geëindigd. Het kwam er niet van.

Xander Jongejan van het team uit Sneek: ,,Promotie binnenhalen is het mooiste op de laatste speelronde van een spannende competitie, waarbij alle deelnemers hun kansen hebben berekend en de spelers en het publiek meerekenen met de oplopende score per game en bij het beslissende aantal punten, los van het wedstrijdverloop, in luid gejuich uitbarsten en de spelers hun cooling down overslaan en zich laten overgieten met bier en champagne, terwijl de frituur aangezet wordt en mensen uit het publiek naar huis bellen om te zeggen dat het wat later wordt. Op de website van de bond lezen dat je bent gepromoveerd is ook leuk, maar net iets minder. De tevredenheid over de prachtige teamprestatie blijft.”