Jachthavens en campings in shock

WOUDSEND - Otto Spoelstra van aquacamping en jachthaven De Rakken in Woudsend werd gisteravond niet bepaald blij van de mededelingen van Mark Rutte. ,,Eigenlijk ben ik nog in shock”, zegt hij vanmiddag als reactie op het regeringsbesluit dat gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen bij toeristische bedrijven tot 1 juli dicht moeten blijven.

Hij sluit net als de meeste van zijn collega’s aan bij het statement van HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, dat de versoepeling van de coronamaatregelen, die minister Rutte gisteren aankondigde in de persconferentie, onacceptabel is voor de watersport- en recreatiesector. ,,Ik hoop vooral”, zo laat Spoelstra weten dat de veiligheidsregio Fryslân het aandurft om nog een goed te kijken naar de in zijn optiek beheersbare situatie in Fryslân.

,,Ik had stiekem gehoopt dat we met Hemelvaart (21 mei) en Pinksteren (31 mei/1 juni) )toch wel open zouden kunnen. Dat het nu 1 juli wordt op op zijn minst gezegd wel een hele grote teleurstelling. Vooral voor de grote hoeveelheid vaste gasten die normaal van 1 april tot 15 oktober bij ons terecht kunnen. Nu ze zoveel maanden niet welkom zijn hangen er misschien wel claims in de lucht. Dan wordt het voor ons als bedrijf niet makkelijker van”.

Volgens Spoelstra, die zijn pappenheimers goed kent, moet het met inachtneming van de regels van het RIVM mogelijk zijn om verstandig gebruik te maken van vier toiletgebouwen op De Rakken. ,,Wij denken dat we dat goed kunnen reguleren. En dat is beter dan nu, want we merken al dat mensen die hier met de boot aanleggen hier en daar stiekem een plekje zoeken achter de coniferen om hun behoefte te doen.”

HISWA-RECRON eist dat het kabinet de maatregel terugdraait en dat jachthavens, zeilscholen, groepsaccommodaties, buitensportbedrijven en campings met gemeenschappelijk sanitair met het Hemelvaartsweekeinde open kunnen. ,,We zijn optimaal voorbereid; onze protocollen liggen klaar. Hierin staan tot in detail strenge voorzorgsmaatregelen beschreven hoe in onze bedrijven wordt omgegaan met de veiligheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijvoorbeeld hoe gasten veilig van het sanitair gebruik kunnen maken. In andere sectoren is sanitair immers gewoon open voor gasten en klanten. Bij onze ondernemers staat hygiëne altijd al hoog in het vaandel”, aldus Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON.

HISWA-RECRON werkte de afgelopen weken hard aan de openingsprotocollen. Samen met 150 ondernemers uit zeven sectoren, zijn in afstemming met de Veiligheidsregio’s, strenge protocollen gemaakt. Deze worden vandaag gelanceerd maar kunnen deels meteen in de koelkast door de kabinetsmaatregel.

Tot 1 juli haalt de sector normaal gesproken 36% van de jaaromzet binnen. Om het grote verlies dat er al is te beperken en om ruim 20 duizend banen te behouden, zet HISWA-RECRON alles op alles om voor elkaar te krijgen om met Hemelvaart open te kunnen. ,,Immers: een verblijf in de natuur bevordert de gezondheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een verblijf in de natuur vele malen gezonder is dan het volgen van een bevel tot huisarrest”, stelt Dijks.

Een bijkomend ongewenst effect van de kabinetsmaatregel is dat de druk op de zomermaanden toeneemt. ,,Senioren met een voorkeur voor het voorseizoen gaan dan ineens concurreren met gezinnen met kinderen die afhankelijk zijn van schoolvakanties. Dijks: ,,In juli pas opengaan is ondoordacht en strookt totaal niet met het advies van de overheid ‘vermijd drukte’. Daarom gaan we zeker niet akkoord met dit besluit en gaan we met spoed in overleg met het rijk en de veiligheidsregio’s.”