Elke donderdag online dammen

SNEEK - Donderdag is het allereerste online damtoernooi. Vanaf 15.30 uur is het zover. Iedereen kan mee doen, deelname is gratis en er zijn prijzen te winnen. Het online dammen is een initiatief van Healthy Ageing Network Northern Netherlands.

Vanaf donderdag kan er elke DamDonderdag online worden gedamd van 15.30 tot 17.30 uur. Aanmelden kan vanaf nu via fitterbrein.nl/agenda/dam-donderdag-martinizorg. Fitter Brein is een samenwerking van Regiowerking Noord en Healthy Ageing Network Northern Netherlands.

Met stip op één staan gezelligheid en spelplezier, maar bijna even belangrijk is het trainen van je brein. Volgens Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, is dammen een perfecte oefening voor een fitter brein: ,,Bij dammen moet je flexibel denken, je moet vooruit plannen en pienter handelen. Al deze zogenaamde cognitieve hersenfuncties zijn heel belangrijk: ze houden je scherp, slim en zorgen ervoor dat je hersenen gestimuleerd worden. En dat geldt niet alleen bij dammen. Ook in het dagelijks leven komen ze van pas.”

Ook fanatiek dammer Zainal Palmans, coördinator van Fitter Brein, kent de voordelen. Hij wil een breed publiek trekken voor de online DamDonderdag. ,,Dammen is een middel om jong en oud met elkaar te verbinden. En het mooie is dat iedereen kan het kan leren. De regels zijn vrij simpel. Dat wil niet zeggen dat dammen makkelijk is, want er komt veel bij kijken. Je hersenen worden goed aan het werk gezet.”

De wedstrijden vinden plaats op het online damplatform lidraughts.org. Voor alle informatie en aanmelding ga naar fitterbrein.nl/agenda/dam-donderdag-martinizorg