Provincie laat inspectieschip van ruim 1,6 miljoen euro bouwen in Franeker

Provinsje Fryslân laat voor 1,6 miljoen euro een nieuw inspectieschip bouwen bij Scheepswerf Talsma in Franeker. Het gaat om een volledig elektrisch schip met een lengte van ruim 15 meter.

Het schip, dat de naam ‘PW10’ heeft gekregen, moet in de zomer van 2021 klaar voor gebruik zijn. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder noemt het schip „een innovatief product en goed voor de economie. Een mooie impuls voor de Friese scheepsbouwsector.”

De provincie gaat het vaartuig onder andere gebruiken voor inspectie, handhaving en begeleiding van scheepvaart. Daarnaast zal het schip ingezet worden tijdens watersportevenementen en bij calamiteiten.

CO2-neutraal varen

Door elektrische voortstuwing kan het schip CO2-neutraal varen, in combinatie met een groot pakket batterijen. De accu’s moeten ‘s nachts met groene stroom bijgeladen worden. Daarnaast komen er tien zonnepanelen op het dak van de stuurhut. Eventueel kan het schip in de toekomst overschakelen op waterstofaandrijving.

Het ontwerp voor het schip is gemaakt door Vripack in Sneek, Scheepswerf Talsma in Franeker mag het gaan bouwen. De werf werkt 16 maanden aan de PW10.