Is het mogelijk om geld te lenen met een BKR registratie?

Aangeboden door: Pricewise

Het afsluiten van een lening kan voor sommige mensen het verschil maken. Zo kun je door geld te lenen van een bank of een andere leverancier alsnog die nieuwe auto aanschaffen, maar kun je met het geleende bedrag mogelijk ook een andere woning kopen.

Geld lenen kan dus zeker een uitkomst zijn, maar is dit ook mogelijk als je een BKR registratie hebt?

Wat is een BKR registratie?

Voordat er antwoord gegeven kan worden op de hoofdvraag is het verstandig om eerst duidelijk te maken wat een BKR registratie precies is. Het BKR is namelijk een centraal informatiesysteem waarin alle kredieten worden geregistreerd. Er zijn dan ook relatief veel gevallen waarbij je geregistreerd wordt bij het BKR. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je rood staat, maar ook als je een creditcard, doorlopend krediet of persoonlijke lening hebt. Daarnaast zul je ook een zogenoemde BKR registratie krijgen als je gebruik maakt van een uitgestelde betaling of een private lease regeling. Als je op tijd betaalt dan zul je een positieve registratie krijgen. Als je de betalingsverplichting niet nakomt dan zul je helaas een negatieve registratie krijgen. Heel snel gebeurt dit niet. Het verandert namelijk pas na minimaal twee maanden achterstand bij de betalingen.

Wat is het gevolg van een negatieve registratie?

Als je achterloopt met het betalen dan zul je een A-code krijgen. Het BKR zal je hiervan niet op de hoogte brengen, maar je krijgt wel een betalingsherinnering en een aanmaning. Ook krijg je bij de A een numerieke codering. Dit hangt af van het soort achterstand. Zo staat code 1 voor een betalingsregeling, terwijl code 2 betekent dat het bedrag opeisbaar is. Code 3 heeft twee betekenissen: afboeking of kwijtschelding. Code 4 betekent dat je langere tijd onbereikbaar bent (geweest) en code 5 geldt puur voor een betalingsregeling voor je hypotheek. Een A-code is dus hoe dan ook een negatieve registratie. Als je zo’n registratie hebt dan zal het lastig worden om een lening af te sluiten. Bij een positieve BKR registratie zal dit daarentegen geen probleem zijn over het algemeen.